Cine nu iubeste gogosile? Aceste bilute mici de aluat dulce sunt pe placul tuturor, si celor mici si celor mari. Simple sau umplute sunt bune oricum, chiar si in varianta de post. Asa se face ca intr-o zi i-am surprins pe baietii mei cu aceste gogosi delicioase de post, atat de bune incat nimeni nu m-a crezut ca sunt chiar de post. Au fost pufoase, moi, dulci atat cat trebuie si tare aromate. Va invit sa incercati reteta mea de gogosi de post, simpla si la indemana oricui.
Ingrediente
650 gr faina
20 gr drojdie proaspata
100 ml lapte de soia
200-250 ml apa minerala
coaja rasa de lamaie
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
1 plic zahar vanilat
50 gr margarina topita
2 linguri ulei
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 1 ora
Punem laptele de soia la incalzit. Cand e caldut oprim focul, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam la dosipit timp de 10 minute. Intre timp cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura.
Dupa 10 minute de asteptare punem maiaua in centrul fainii, adaugam coaja rasa de lamaie (dupa plac), restul de zahar, zaharul vanilat, margarina topita si 200 ml de apa minerala. Incepem sa framantam usor. Pe masura ce framantam ne vom da seama daca mai este nevoie de apa minerala sau nu. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, usor de framantat insa nelipicios.
Transferam aluatul pe masa de lucru usor infainata si mai framantam 10 minute. La final adaugam si uleiul si framantam pana la incorporarea completa. Punem aluatul intr-un vas incapator, presaram putina faina deasupra si acoperim cu un servet de bucatarie curat. Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe masa infainata si-l intindem intr-o foaie groasa de aproximativ 1cm. Taiem cercuri cu ajutorul unei forme rotunde sau cu un pahar daca nu avem forma de taiat. Lasam gogosile astfel formate la dospit inca 20-30 de minute apoi le prajim in ulei bine incins. Le scoatem pe un servetel pentru a absorbi surplusul de ulei apoi putem sa le servim cu zahar pudra, cu gem de fructe, cu miere…sau cu orice altceva ne face placere.
Enjoy!
Haplea says
Ce gogosi aratoase!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Haplea!
Claudia says
Gtozav arata!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Claudia! Pup