Torturile sunt pasiunea mea si de multe ori le fac fara sa am o ocazie speciala. Acest tort l-am facut pentru ca imi era dor de un tort bun, dar foooarte bun. Si am combinat cateva din ingredientele care mie imi plac grozav si anume ciocolata, visinele si mascarpone. Normal ca tortul care a iesit nu putea fi decat delicios si mancat pana la ultima firimitura.
Blat
reteta de la tortul de ciocolata cu capsune si bezea elvetiana
Crema visine
300 gr visine
3 linguri zahar
1 lingura amidon
1 lingura apa rece
Crema alba
250 gr mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
200 gr ciocolata alba
Decor
fulgi de ciocolata neagra
bomboane de ciocolata alba
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora( noapte)
Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10
Pentru blat nu am sa va mai scriu instructiunile de preparae, va spun doar ca am folosit blatul de la tortul de ciocolata cu capsune si bezea elvetiana si ca modul de preparare este exact la fel, doar ca am folosit o tava cu diametru de 18 cm. Am copt tot 3 blaturi, pe care le-am taiat in doua cand s-au racit complet. Bun, sa trecem la creme care nu se fac deloc greu.
Punem visinele pe foc – eu am avut congelate- impreuna cu zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute. Separat desfacem amidonul cu o lingura de apa rece apoi il adaugam peste visine si mai lasam la fiert 2-3 minute pana se ingroasa. Dam crema la rece.
Topim ciocolata alba impreuna cu frisca la foc mic. Cand amestecul e omogen il dam deoparte si-l lasam putin sa se racoreasca apoi il introducem la congelator pentru o ora, sau il lasam la frigider peste noapte. Crema rece-rece o mixam bine de tot pana cand devine spumoasa apoi o lasam deoparte.
Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam bine pana cand devine cremos apoi il adaugam peste crema de ciocolata alba amestecand usor cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru o jumatate de ora apoi putem trece la asamblare.
Punem o lingura de crema pe un platou (pentru a fixa mai bine tortul), asezam o bucata blat pe care o ungem bine cu putina crema alba apoi punem 2-3 linguri din crema de visine si nivelam. Continuam in acest mod pana cand terminam toate bucatile de blat. Deasupra nu mai punem nimic. Imbracam tortul cu crema alba ramasa si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa, crema de visine si bomboane de ciocolata alba.
Enjoy!
Micul says
Ce combinatie superba. O felioaca din aia mare, tare mi-ar place.
Sa ai o duminica faina.
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca-ti place, o zi frumoasa!
Cristina says
Un tort de vis. Pare delicios.
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur ca-ti place! Pup
Bucate Apetisante says
WOW ! Arata excelent, torturile de acest gen sunt preferatele mele!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos! Pup
Maya says
Arata de sa mori încet, dar înainte sa lesini de placere! Mmmmmmmmmmmmmmmmm….
Paula Gafitescu says
Maya :))) Asta inseamna ca e de bine, nu? Multumesc mult, te pup!
Anonymous says
Imi era tare dor de un tortulet de al tau ,o combinatie de gusturi excelenta ,il trec pe lista !!!
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca-ti place, e chiar tare buna combinatia 😉
Rocsy Ciobanu says
Wawwww…Imi place la nebunie!
Paula Gafitescu says
Rocsy, multumesc mult! Pup
Zilahi Adela says
Mmm o nebunie!! O bomba cu visine!! Imi place! Pupici! Pup piticii!!
Paula Gafitescu says
Adela, ma bucur mult ca-ti place. Pup!
Timea says
Minunat tort. Si eu tot un tort cu visine am facut ieri doar ca e cu cicocolata . Te pup
Paula Gafitescu says
Timea, ma bucur ca-ti place. Pupici!
GelaDumi says
E de nedescris! Lesin privindu-l! Esti maiastra, draga Paula!
Paula Gafitescu says
Gela, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Pupici!
Daniela Addario says
Dementiala feliuta de tort, as minca vreo doua felii fara sa respir… Pupici !
Paula Gafitescu says
Daniela, asa am facut si eu :))) Multumesc, ma bucur ca-ti place! Pup
Andreea says
Dupa cum arata, cred ca este si gustos. Felicitari!
Paula Gafitescu says
Andreea, multumesc mult! A fost delicios, sa stii
Bea Long says
So beautiful and has to be delicate and delicious!
Paula Gafitescu says
Thank you Bea!
Didi says
esti, hotarat, regina deserturilor
Paula Gafitescu says
As vrea eu sa fie asa 😛 Multumesc mult Didi, esti draguta ca de obicei Pup
Anonymous says
Deliciu foarte bine arata o sa il incerc la crema de visine le descongelam inainte?
Paula Gafitescu says
Buna, multumesc frumos! Nu trebuie, le punem direct pe foc si se vor dezgheta acolo
Anonymous says
Multumesc mult pt raspuns !
Elena says
Dupa tortul cu ciocolata si caramel sarat am facut si acest tort cu visine. Multumesc foarte mult pentru retete, imi plac mult blaturile care nu necesita insiropare. Aveti un blog deosebit.
Paula Gafitescu says
Elena, ma bucur ca ti-au placut retetele mele si sper sa mai incerci si altele. Si mie imi plac blaturile fara insiropare, sunt mai dense si umede. O zi frumoasa!
Anonymous says
Buna. Am facut 2 torturi de felul asta.Au iesit extraordinar iar la gust ….. sublim. Ma intrebam cum ti-a iesit modelul de pe margine. Cu vreo spatula? ca mie nu imi iese asa :(. Lidia
Paula Gafitescu says
Buna Lidia. Ma bucur mult ca ai facut tortuletul si ca ti-a fost pe plac. Modelul il poti face cu o spatula sau cu un cutit cu taisul mai lat O zi frumoasa!
Anonymous says
nu se insiropeaza blatul?
Paula Gafitescu says
Buna. Eu nu l-am insiropat, e foarte bun si asa
Simona Alina Manea says
Si mie mi s-a parut genial tortul, asta pana am ajuns la partea cu ”Crema rece-rece o mixam bine de tot pana cand devine spumoasa apoi o lasam deoparte”. Nu stiu ce am gresit, dar crema s-a separat si o parte a devenit apoasa si alta foarte tare. Oricum, era un tort pentru ziua fiicei mele si e prea tarziu sa mai incerc altceva. Niste poze cu etapele intermediare ar fi fost folositoare.
Ruxi says
Buna! cand topim ciocolata alba, o topim cu frisca.. frisca la cutiuta sau zbatem smantana? multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Ruxi. Eu folosesc smantana pentru frisca la cutiuta LaDorna si mi se pare cea mai buna, atat pentru ganache cat si pentru frisca batuta. In aceasta reteta pui smantana direct din cutie pe foc impreuna cu ciocolata si se bate doar dupa ce sta la congelator.
adriana donca says
Bună Paula, vreau să fac acest tort de ciocolata dar am o întrebare legata de cremă: dacă nu găsesc amidon, ce îmi recomanzi? Mulțumesc anticipat pentru răspuns !
Paula Gafitescu says
Buna Adriana, ma bucur ca-ti place tortul si ca vrei sa-l incerci. Poti inlocui amidonul cu faina. Spor la treaba!
Anonymous says
Buna,nu mai inteleg,cand topim ciocolata alba pun impreuna cu smantina sau frisca ?mersi
Paula Gafitescu says
Impreuna cu smantana pentru frisca.
Laura C says
de-a dreptul delicios, asa cm ne-ai recomandat pe facebook, am zis sa il fac de Paste. La cat mai multe retete!
Paula says
Multumesc mult Laura pentru aprecieri! Te pup
Cristina says
In primul rand felicitari pentru tot ceea ce faceti. Totul arata intr-un mare fel pe pagina dvoastra. In al doilea rand as dori sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi daca se poate. As vrea sa fac si eu acest minunat tort pentru reuniunea de clasa de 10 ani( vreau sa imi impresionez colegii) doar ca as vrea sa il imbrac in pasta de zahar. Intrebarea mea ar fi daca ar suporta un astfel de tort cu o astfel de crema sa fie imbracat in pasta de zahar? E destul de tare crema? Eu vreau sa fac intr-o tava mare dreptunghiulara de 26cm*37 cm, probabil voi face cantitatile la blat de trei ori si crema de 4. Daca nu se poate, macar sa imi recomandati o reteta de tort de pe pagina dvoastra care ar suporta pasta de zahar. Va multumesc frumos si sper ca nu v-am deranjat.
Paula says
Buna Cristina si iti multumesc foarte mult pentru aprecierile tale!
Tortul acesta este unul foarte bun. Blatul este simplu si delicios. Crema insa nu cred ca e foarte stabila. Eu nu am lucrat niciodata cu pasta de zahar, insa daca pasta de zahar are nevoie de o crema stabila atunci recomand sa adaugi putina gelatina in crema pentru stabilitate mai mare.
O zi frumoasa si astept impresii de la tort!
Paula says
Sigur. Se poate inlocui cu faina normala. Mult spor!
cris says
l-am facut acum doua zile pt ziua sotului meu . Locuim in Sydney si, in primul magazin in care am intrat , nu am gasit visine ci doar cirese. L-am facut cu cirese si tot a iesit foarte bun . Au infulecat toti australienii si au mai cerut ceta o portie .
Foarte delicat si desi a fost o zi foarte calduroasa ,nu a fost gretos deloc, din contra!
felicitari pt blog!
Paula Gafitescu says
Cris, iti multumesc mult pentru mesaj. Ma bucura foarte mult faptul ca v-a placut tortul. Este un tort frumos, usor de facut iar rezultatul delicios. O zi frumoasa iti doresc!
Cristina says
Arata minunat! as vrea sa il incerc pt o aniversare
Cum se comporta crema in timp? As vrea sa il fac de vineri si sa il servim duminica (in caz ca il ratez, sa am osansa de remediere ) se inmoaie? capata gust ciudat? miros?
Ai vreo recomandare pt incepatori?
multumesc:)
Geta says
Cu ce inlocuiesc amidonul ?
Paula Gafitescu says
Cu faina
Ramona says
Sărut- mana pentru reteta! L-am pregătit pentru ziua sotului, cu mici modificari. Un tort extraordinar de bun!
Paula Gafitescu says
Ramona, ma bucur mult ca tortul a fost pe gustul tau.
Ancuta droniuc says
Este super bun l am facut si eu !!retetele tale sunt foarte reusite!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Ancuta!
Roxana says
Un tort de vis. Nu ma asteptam sa aibe asemenea succes, sotul meu este innebunit, l-am facut de 3 ori pana acum si il voi face si de ziua tatalui meu ! multumim pentru retetele delicioase !
Paula Gafitescu says
Roxana, ma bucur mult! Te astept cu drag si cu alte impresii.
Elena says
Am facut tortul acesta pentru ziua sotului meu. Este extraordinar! Curcubeu pe cerul gurii ?. Multumesc pentru reteta!
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult Elena. La multi ani sotului!
Paula Gafitescu says
Buna Elena. Se pot folosi visine din compot, dar trebuie scurse bine de lichid.
Alexandra says
Se pot folosi si vișine din compot? As vrea sa il pregătesc pt ziua sotului meu si pare foarte delicios
Lidia says
L am făcut de ziua mea! Mi a ieșit extraordinar de bun, am folosit visine din compot
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult! La multi ani frumosi!
Camelia says
Bună! Pentru o tava de 26 …trebuie sa dublez cantitatea de aluat și crema ?Mulțumesc anticipat pentru răspuns! ?
Paula Gafitescu says
Buna Camelia. Da, trebuie dublate cantitatile pentru o tava de 26 cm. Zi frumoasa!
Marce says
Azi te am descoperit si sunt incantata de retele tale. Igredientele acestui tort sunt si preferatele mele. In zilele urmatoare o sa il fac…doar asa de placere, fara vreo ocazie speciala. Felicitari !!!
Neli says
Buna, as vrea sa încerc și eu acest tort . Dacă as face doua blaturi in forma de 26cm or fi Ok sau nu ??
Paula Gafitescu says
Buna, nu, trebuie dublate cantitatile.
Heilwig says
Buna seara. Am mai facut anul acesta acest tort, a ieșit delicios si vreau sa il fac si acuma de revelion, dar ideea este ca nu mai tin minte, cantitățile de la blat cu 240 gr făină sunt pentru un blat sau pentru toate 3 blaturile? Mulțumesc anticipat. An nou fericit!
Seb says
Se topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca(nebatuta)?
Nicoleta Radu says
Buna!Pot inlocui ciocolata alba cu cea neagra?si daca se poate trebuiesc alte cantitati?
Diana says
Bună seara!
O singură întrebare, aș dori să încerc această rețetă și nu îmi dau seama dacă ingredientele de la blat, sunt pentru unul singur sau trebuie să împart compoziția în trei? Mulțumesc anticipat!
Paula Gafitescu says
Buna Diana, ingredientele sunt pentru toate blaturile si imparti compozitia in trei tavi.