Aceasta placinta este delicioasa si de mare efect pe masa de Paste. Binenteles ca se poate face oricand, insa si numele spune ca ii sta bine in zi de sarbatoare. Eu i-am facut o umplutura duo, una de branza delicioasa si cealata de spanac. Umpluturile sunt despartite prin oua fierte tare asezate radial. Reteta e simpla si se face dupa cum urmeaza…
Aluat
300 gr faina
50 gr unt
1 ou
lapte rece
1 lingurita sare
Umplutura de branza
300 gr branza
100 gr smantana
sare
piper
1 ou
Umplutura de spanac
300 gr spanac (dupa oparire)
1 legatura ceapa verde
1 legatura marar
1 ou
sare
piper
8 oua fierte tare
1 ou pentru uns
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 8
Aluat. Cernem faina cu sarea si in mijloc punem untul taiat cubulete. Framantam cu degetele pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut si lapte rece dupa necesitate pana cand obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Intre timp fierbem 8 oua tare, aproximativ 7-8 minute si pregatim umpluturile.
Umplutura de branza. Amestecam branza cu smantana, oul pana cand obtinem o crema. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Umplutura de spanac. Spanacul oparit il tocam marunt. Tocam ceapa verde si mararul si le adaugam peste spananc. Punem oul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Amestecam totul.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt o forma de tarta/placinta. Intindem jumatate din aluat dandu-i forma de cerc putin mai mare decat diametrul tavii. Punem aluatul in tava, apasam bine si acoperim si lateralele.
La baza placiontei punem umplutura de branza, aranjam cele 8 oua radial apoi acoperim cu umplutura de spanac. Intindem aluatul ramas tot intr-o forma rotunda si acoperim placinta cu el. Intepam placinta din loc in loc cu o furculita.Ungem placinta cu ou batut si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand este rumenita frumos. Lasam placinta sa se odihneasca cel putin jumatate de ora dupa care o putem felia.
Enjoy!
Gina R says
branza se recomanda a fi sarata?….e un aperitiv excelent !
Paula Gafitescu says
Gina, eu am folosit branza de vaci si am pus sare dupa gust. Se poate folosi si branza sarata normal si atunci se renunta la sare.
Luminita says
Buna! Ce dimensiune are tava, in care a fost coapta?