Imi place sa prajituresc si de cele mai multe ori ma folosesc de ce am prin casa. Si pentru ca imi plac nucile, si am mereu in casa asa ceva, m-am gandit sa fac ceva cu nuci si cu ciocolata dar nu prea multa ciocolata si…atunci am zis sa fie si o crema mai usoara cum este cea de vanilie. Zis si facut! Asa s-a nascut aceasta prajitura cu blat din bezea cu nuca (imi era dor de asa ceva) si doua creme delicioase, de ciocolata si vanilie. E buna de tot!
Bezea cu nuca
6 albusuri
6 linguri zahar
1 lingura zahar vanilat
6 linguri nuca macinata
3 linguri faina
Crema
500 ml lapte
6 galbenusuri
5 linguri zahar
1 pastaie de vanilie
3 linguri amidon
3 foi gelatina
100 gr ciocolata neagra
Decor
aschii de ciocolata alba si neagra
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam faina cu nuca macinata apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem in doua jumatati de dimensiuni 25/17cm.
Pentru crema incalzim laptele pe foc mic impreuna cu zaharul . Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit cu varful ascutit si le punem in lapte cu tot cu pastaie. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Cand laptele este fierbinte adaugam cateva linguri peste galbenusuri pentru a le desface. Turnam galbenusurile peste lapte si lasam la foc mediu pana cand crema da in clocot si incepe sa se ingroase.
Luam 200 grame din crema si o amestecam cu ciocolata neagra pana cand ciocolata e topita complet. In restul de crema punem foile de gelatina scurse bine de apa si amestecam bine. Lasam cremele deoparte timp de jumatate de ora dupa care montam prajitura.
Punem o bucata de blat in tava si peste ea intindem crema de ciocolata. Asezam cea de-a doua bucata de blat in tava si apoi punem crema de vanilie si nivelam. Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari cremele. O decoram cu aschii de ciocolata alba si neagra si apoi o feliem dupa preferinta. Este o prajitura cu foi din bezea cu nuca, crema de ciocolata si vanilie grozav de buna!
Pofta buna!
Buburuza Bubu says
Iti Doresc un Paste Plin De Lumina!Sarbatori Fericite!
Micul says
Superb arata, si cu siguranta e si super buna.
Sa ai seara faina.
Cristea Dana says
Foarte faina, cred ca o voi face si eu, imi place mult combinatia!! Felicitari!
Te pup :*
Laura@TransylvanianKitchen says
Foarte apetisanta! Sarbatori fericite!
Haplea says
Delicioasa prajitura!!
PrajiturEla says
Doamne cum arata prajitura asta! Deja parca simt gustul de bezea cu nuca. Sigur fac si eu. Prajuturile tale Paula, sunt absolut minunate!
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca va place si va multumesc de vizita! Pupici
Anonymous says
delicioase doar cat le privesti:)
liana says
Tocmai am facut prajiutr ta si am o intrebare : sigur tava era de 25×35? mie mi-a iesit mai putin inalta, dar poate nu am batut bine spuma de albuse. si nici crema nu formeaza un strat asa de gros – din cauza blatului subtire am facut o crema marmortata :)) in 2 culori, intr-un singur strat. Iti doresc spor la treaba si Sarbatori fericite!
Paula Gafitescu says
Buna Liana. Ma bucur ca ai facut praji asta. M-am uitat din nou pe reteta si pot sa confirm ca tava era de 25/35 cm. Blatul l-am taiat in doua dreptunghiuri de 17/25cm si le-am suprapus cu crema intre ele. Sarbatori fericite si tie!
Anonymous says
da, si eu cred ca ceva nu-I in regula cu tava sau cantitatile, prajitura a iesit un pic mai groasa ca un biscuite, dar am mai facut-o inca o data si le-am pus una peste cealalta si a iesit delicioasa.
Paula Gafitescu says
Buna. Cum am scris si in comentariul de mai sus tava avea 25/35 cm. Albusurile trebuie batute foarte bine sa iasa o bezea ferma. Blatul se coace in jur de 30 de minute, deci nu se va lasa. Prajitura la final va avea dimensiunile de 17/25 cm. Deci nu va fi o prajitura mare.
liana says
Servus :). Haha, eu mi-am imaginat ca trebuie sa tai blatul in plan orizontal, ca la tort :)). Acum am inteles. Oricum gustul e foarte bun, iar montata cum spui tu e si frumoasa
Roxana says
Buna Paula,
Spune mi te rog, in cazul in care nu am gelatina foi ci doar gelatina la pliculet Oetker, cam ce cantitate ar trebui?
Mulțam fain,
Roxana
Luminita Stoicescu says
Super