Daca este sarbatoare atunci mancam prajituri. Si nu numai atunci, nu cred ca trebuie sa existe un motiv special pentru a face o prajitura buna de casa. Iar daca ingredientele sunt cat mai naturale si prajitura nu contine foarte mult zahar, atunci putem sa o consumam fara prea mari regrete. Prajitura de azi combina branza si caramelul, doua ingrediente dragi mie si care chiar merg foarte bine impreuna. Se face usor si este de efect si unde mai pui ca este si extrem de buna.
Blatul
60 gr unt
60 gr zahar
3 oua
200 gr branza de vaci cremoasa
100 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
Crema caramel
150 gr zahar
200 ml lapte
100 gr unt
2 oua
5 gr gelatina
Decor
80 gr ciocolata neagra
1 lingura lapte
20 gr unt
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam branza si continuam mixarea. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Amestecam faina cu sarea si praful de copt apoi si apoi o adaugam peste crema de branza si amestecam usor.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava mica de cuptor ( de dimensiuni 20/20 cm ) cu hartie de copt si turnam compozitia in tava. Nivelam si dam la cuptor pentru jumatate de ora, sau pana cand este frumos rumenita deasupra. Vom obtine un blat dens, nu pufos, insa asa trebuie sa fie. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Punem gelatina la hidratat in 3-4 linguri de apa rece. Caramelizam zaharul intr-o tigaie neaderenta. Adaugam laptele si amestecam bine. Punem din nou pe foc pana cand se topeste caramelul iar apoi adaugam untul.
Ouale le batem usor si le punem peste caramel in tigaie amestecand bine pentru a nu se face cocoloase. Lasam crema pe foc pana cand se ingroasa usor apoi oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine apoi o lasam jumatate de ora pentru a se racori usor.
Punem din nou blatul in tava si turnam crema deasupra, nivelam, acoperim cu folie alimentara si dam la rece pana cand se intareste complet. Cand crema e ferma o decoram cu glazura de ciocolata pe care o obtinem topind pe foc mic ciocolata impreuna cu untul si laptele. Taiem prajitura cu branza si crema caramel in patratele si servim cu pofta.
Enjoy!
Cristina says
Arata foarte bine prajitura. O sa-ti fur reteta candva…Deocamdata nu mai prajituresc o perioada. 😀
Sara & Miki says
Paste Fericit! Pupici!
adnia says
Paste Fericit si Sarbatori luminate si linistite iti doresc!
Maria says
O prajitura fabuloasa, ca toate deserturile de pe acest site !
Licuta Marin says
Mmm, tare bine arata si cred ca e tare delicioasa! Pupici!
Anonymous says
Arata tare bine prajiturica!Pot sa folosesc ricota sau mascarpone?
Paula Gafitescu says
Va multumesc mult pentru aprecieri! Pupici!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Cred ca se poate, insa cu ricotta s-ar putea sa iasa mai moale aluatul si sa trebuiasca putin mai multa faina.