De cand am incercat reteta coronitelor cu unt si cascaval mi-a tot stat gandul la o varianta dulce a lor. Si uite asa ca am facut aceste coronite cu scortisoara, unt si cacao si a iesit un deliciu. Textura lor pufoasa, dar totusi in straturi, te face sa te indragostesti de ele si sa vrei sa le repeti mereu in fel si fel de variante.
Este intr-adevar un aluat grozav, usor de modelat iar prepararea lui in acest fel il face si mai bun.
Aluat
550 gr faina
20 gr drojdie proaspata
1 ou
100 gr urda (ricotta)
200-250 ml lapte caldut
50 gr unt
1 lingura ulei
1 lingura zahar
1 lingurita sare
Umplutura
80 gr unt moale
80 gr zahar pudra
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita cacao
Decor
1 ou
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr. portii: 12
Timp de asteptare: 1 ora
Modalitatea de preparare a aluatului, precum si poze din timpul prelucrarii coronitelor gasiti aici, la reteta coronitelor cu unt si cascaval. Buun, acum ca avem aluatul trecem la umplutura. Untul moale il frecam cu zaharul pudra, cacoa si scortisoara. Eu nu am pus foarte multa scortisoara pentru ca nu toata lumea de la mine din casa iubeste aceasta mirodenie. Am pus putina scortisoara pentru o aroma subtila insa se poate plusa pana la o lingurita (sau lingura pentru amatori).
Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 12 bilute. Fiecare biluta o intindem intr-un oval lung de aproximativ 12cm. Ungem aluatul cu crema de unt moale din abundenta si taiem suvite de aproximativ 1,5cm. Rulam aluatul pe diagonala incepand dintr-un capat. Rasucim ruloul iar capetele le pliem dedesubt formand o coronita. Punem fiecare coronita in tava tapetata cu hartie de copt. Pozele explicative gasiti aici.
Ungem coronitele cu ou batut. Preincalzim cuptorul la 190 de grade, iar cand este incins introducem tava cu coronite. Dupa 10 minute miscoram focul la 180 de grade si mai coacem coronitele pana cand sunt frumos rumenite. Le servim caldute sau reci alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt.
Enjoy!
GelaDumi says
Sunt minunate, Paula! In varaianta sarata le-am facut si eu de indata ce le-am vazut la Meryem, dar la varianta dulce nu ma gndisem, acum imi e simplu, ca ne-ai dat tu mura-n gura reteta, multumesc!
Diaconta says
Arata DIVIN!!!!
Adina says
Mmm,ce impletite obraznice !:)
Perfecte !
Haplea says
Mmmm…ce bunatate!!!
Dorina says
Trebuie sa fie tare bune , ca de aratat arata super fain.
Oana D. says
Cred ca ti-a luat ceva timp sa le faci sa arate asa, dar a meritat!
Carol says
Arata extraordinar! Mi-ai FACUT O POFTA TERIBILA.
Esti extraordinar de talentata!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Adevarul e ca sunt tare bune 😉