Luna aceasta in cadrul Provocarii secrete gazduite de Cristina am avut placerea de a-mi fi repartizat chiar blogul ei. Recunosc ca l-am mai rasfoit eu candva in trecut cand am reusit sa fac o placinta delicioasa cu pui deci nu mi-a fost greu deloc sa mai trec inca o data prin colectia ei frumoasa de retete. De data aceasta am ales sa fac ceva dulce si aromat si am gasit reteta perfecta. O prajitura insiropata mi-a atras atentia, mai auzisem eu de ea dar pana acum nu am reusit sa o fac si la mine in bucatarie. Alegerea a fost cum nu se putea mai buna, am devorat-o cu totii intr-un timp foarte scurt. Multumim Cristina pentru reteta!
Prajitura
1 pachet foi de placinte
4 oua
3/4 cana ulei
1/2 cana zahar
1 cana iaurt
Sirop
1 cana zahar
2 cani apa
4 pastai cardamon
5 picaturi apa de trandafiri
2 linguri zeama de lamaie
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 1 ora. Nr portii: 12
Foile de placinta le lasam la dezghetat peste noapte in frigider. Cand sunt dezghetate complet le maruntim/rupem/franjuram si le punem intr-un vas incapator.
Batem usor ouale cu zaharul si un praf de sare. Adaugam uleiul si iaurtul si omogenizam apoi turnam compozitia peste foi si amestecam bine. Eu am redus usor cantitatea de ulei iar zaharul l-am injumatatit pentru ca nu am vrut sa iasa o prajitura foarte dulce avand in vedere ca urmeaza a fi insiropata cu un sirop destul de dulce.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade). Turnam compozitia rezultat intr-o tava termorezistenta (un vas de yena e perfect) si coacem prajitura timp de 50 minute, sau chiar o ora cum am lasat-o eu. Cand e frumos rumenita o scoatem din cuptor si ne apucam repede de sirop.
Zaharul il punem la caramelizat intr-o tigaie cu fundul gros. Cand e complet topit si are o culoare aurie/aramie se adauga apa, pastaile de cardamon si zeama de lamaie. Se lasa pe foc pana cand caramelul s-a dizolvat complet. Se acopera cu un capac pentru 30 de minute apoi se scot pastaile de cardamon si se adauga apa de trandafiri. Cardamonul si apa de trandafiri sunt optionale dar eu le-am adaugat pentru un plus de aroma si pentru ca imi place foarte mult sa le simt in siropuri. Se toarna siropul peste prajitura direct in tava si se lasa asa pana cand prajitura se raceste si absoarbe complet siropul.
Cand e rece portionam prajitura dupa preferinta si o putem servi cu frisca si fistic alaturi, e un deliciu!
Enjoy!
Cristina s World says
Arata minunat! ♥
sa va fie de bine! 😀
Andreea Denisa says
foarte bine arata!! Cred ca este tare buna!
Buburuza Bubu says
Daca tu spui ca a fost buna, atunci asa a fost 😉 pup