Checul este un desert destul de simplu si care se poate face cu ce este prin casa/frigider fara sa fie nevoie sa ne ghidam dupa o reteta anume. Important este sa pastram proportiile pentru ingredientele lichide si solide pentru a rezulta un aluat bun de pus la cuptor. Eu am combinat branza cu ciresele si ciocolata si am stiut ca nu pot da gres cu aceasta combinatie. A iesit un chec delicios, dens si aromat. Enjoy!
Ingrediente
120 gr unt
3 oua mari
150 gr zahar
300 gr branza de vaci
280 gr faina
6 gr praf de copt
1/3 lingurita sare
300 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
300 gr cirese
100 gr ciocolata neagra maruntita
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 75 min. Nr portii: 12
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam si branza si amestecam bine.
Separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. Ciresele le spalam bine si le scoatem samburii. Ciocolata neagra o tocam cu ajutorul unui cutit.
Adaugam jumatate din faina peste crema de unt si oua apoi jumatate din lapte. Mixam bine apoi adaugam si restul de faina si lapte. La final adaugam ciresele, ciocolata si exenta de vanilie si amestecam usor.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade si tapetam cu unt si faina o forma de guguluf, sau o forma de chec mai mare. Turnam compozitia in tava, nivelam si coacem checul timp de 70-75 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea.
Cand este gata il lasam in cuptor inca 10 minute apoi il scoatem pe un gratar la racit. Il feliem doar cand e racit complet. Pofta buna!
Cristina says
Delicios checul. O reteta ideala acum in plin sezon de cirese.
Paula Gafitescu says
Multumesc Cristina, ma bucur ca-ti place!
Rocsy Ciobanu says
Foarte, foarte bun!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsy! Pupici
agenda nico says
Frumos si gustos! Am facut ceva asemanator si stiu ca este o bunatate ! toate cele bune …ciao!
Paula Gafitescu says
Nico, multumesc mult! Pupici
CORINABUTTERFLY says
mi ai facut o pofta cu poza & reteta astaaaaaa….am facut si eu azi checul, a fost foarte frumos la scoaterea din cuptor, dar dupa ce l am lasat la racit, s a lasat. nu stiu de ce , desi am respectat gramajul ingredientelor si reteta.r-eu l am lasat la copt 65 min, a fost suficient.
as fi vrut sa vad si o poza cu checul taiat, intrucat al meu a un interior umed, aproape ca o budinca si n am idee daca asa trebuia sa fie .
oricum , la gust a iesit tare bun ,merci de reteta. o voi mai incerca
Paula Gafitescu says
Buna Corina. Ma bucur mult ca ai incercat checul insa imi pare rau ca ai intampinat mici probleme. Checul probabil mai trebuia lasat in cuptor. Fiind un volum mare de ingrediente trebuie copt destul de mult ca sa aiba stabilitate. Nu am reusit sa pozez interiorul insa da, este putin mai dens, nu e un chec foarte pufos.
Daca o mai incerci sa o lasi mai mult la copt,sau sa-l faci intr-o tava mai mare sa nu iasa asa de inalt. O zi frumoasa!