Imi place cozonacul, fie el cu nuca, mac, branza sau ciocolata. Il iubesc in multe combinatii insa cel mai mult imi place cozonacul cu multa, multa nuca si cacao sau ciocolata. Si pentru ca facusem deja cozonac cu nuca si cacao sau chiar cozonac cu multa ciocolata si nuca am incercat si varianta cu nutella si a fost o alegere de vis. A iesit un cozonac pufos cu umplutura dulce si aromata, chiar merita incercat!
Ingrediente
550 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1 ou
3 galbenusuri
50 gr unt
250 ml lapte
1/2 lingurita sare
3 linguri zahar
doua lingura ulei
Umplutura
100 gr nutella
350 gr nuci
100 gr zahar
1 lingura cacao
1 lingurita zahar vanilat
2 albusuri
1 ou pentru uns
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, untul topit, sarea si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si unt si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet.
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Nucile macinate le amestecam cu zaharul, zaharul vanilat si cacaoa. Batem usor albusurile si le turnam peste nuci iar la final adaugam nutella si amestecam bine.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata. Il intindem intr-o bucata dretunghiulara groasa de 0.5 cm. Distribuim uniform umplutura pe tot aluatul apoi incepem sa-l rulam dintr-un capat. Punem cozonacul intr-o forma de copt unsa bine cu ulei. Il ungem cu ou batut si-l mai lasam la dospit aproximativ 45 de minute.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Cand cuptorul e incins introducem tava de cozonac. Coacem cozonacul timp de 45-50 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade.
Scoatem cu grija cozonacul din cuptor si-l lasam in tava 10 minute pentru a se racori apoi il transferam pe un gratar si il acoperim cu un prosop curat. Se feliaza cel mai bine in momentul in care e racit complet.
Pofta buna!
Anonymous says
fara cuvinte,,,,,,arata senzational
Anonymous says
ff bun
DiaMar bucataria galbena says
Daa,este super bun.Pup!
Cristina says
Nuca si nutella, combinatie super faina. Eu pastram ideea pentru Craciun :).
Maria Udrea says
Wow, cat de bine arataaaaa! M-ai omorat de pofta!
Diaconta says
Parca-i pictat.Esti adevarata maestra .