Cand afara este vreme ploioasa, buna doar de stat in casa, ma apuc de copt aluaturi dulci care sa umple de miros ademenitor intreaga casa. Acest lucru ma releaxeaza si ma deconecteaza de alte griji. Iar baietii mei adora sa manance cornuri/placinte proaspat scoase din cuptor. Si de ce sa nu recunosc ca si mie imi plac grozav de mult, mai ales daca pun alaturi de ele si un pahar de lapte sau iaurt rece. Iar aceste cuiburi pufoase cu cirese amare sunt perfecte pentru asa ceva.
Aluat
600 gr faina
20 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
3 linguri zahar
2 oua
50 gr unt
1 lingura ulei
200-250 ml lapte
coaja rasa de lamaie
seminte de la o jumatate de pastaie de vanilie
Umplutura
1 borcan dulceata de cirese amare
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora
Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 14
Incalzim usor 100 ml de lapte impreuna cu o lingura de zahar. Oprim focul, adaugam drojdia maruntita si lasam la dospit 10 minute.
Cernem faina iar in mijloc facem o adancitura. Ouale le batem usor cu sarea si cu restul de zahar. Punem maiaua in mijlocul fainii apoi adaugam ouale, untul topit, coaja rasa de lamaie, semintele de la pastaia de vanilie si incepem sa framantam. Treptat adaugam laptele. Ne oprim in momentul in care aluatul este suficient de moale si nu mai necesita lapte. Mai framantam 5-10 minute pana cand aluatul nu mai este lipicios si se desprinde usor de pe marginea vasului. La final adaugam uleiul si mai framantam 2-3 minute pana cand este complet incorporat. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit timp de o ora intr-un loc calduros, ferit de curent.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine infainata. Il impartim in 14-16 bucati de dimensiuni cat de cat egale.
Formam din fiecare bucata de aluat o biluta pe care o intindem intr-un cerc gros de 0.5 cm. Punem in centru o lingurita de dulceata de cirese amare- sau chiar cirese amare fara samburi si presarate cu putin zahar. Unim marginile cercului in centru, il intoarcem ( astfel incat lipitura sa fie in jos ) si il punem intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat. Eu am folosit doua tavi rotunde de dimensiuni 24-26cm, insa se poate folosi si una mai mare in care sa incapa toate cuiburile iar in felul acesta vor iesi mai inalte.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Ungem cu ou batut toate cuiburile si le mai lasam 20-30 minute la dospit.
Coacem cuiburile timp de 30 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 170 de grade si le lasam la copt pana se rumenesc frumos. Sunt grozave atat caldute cat si a doua zi. Enjoy!
Laura Nechita says
Minunate! Imi imaginez mirosul de aluat copt, mmm! Imbietor! Pupam mamica si baietii frumosi!
daniela64 says
Che meraviglia , belli e golosi, splendide le foto. Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.
Claudia says
Ca de obicei….arata atat de apetisant
Ce bine ca sunt doar virtuale :)))
simonacallas says
Minunat arata pufoseniile tale! O sa incerc si eu sa folosesc dulceata de cirese amare ca umplutura, pana acum am mancat-o doar asa goala sau pe tartine, nu m-am gandit sa o mananc altfel
Alina Vicu says
Ooo,da’ ce pufosenii avem aici! <3 Vreau si eu cateva.
M. Angi S. says
Mmmm… minunate!! Am sa incerc si eu reteta. Bravo!!!
Liana10 says
“Coci” le spunea bunica-mea, la bulgarii din aluat, deci vreau si eu un “coc” 😉 :*
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca va plac fetelor, va pup!