Daca anul trecut faceam o reteta de brownie cu cirese cu mult unt, oua si ciocolata adica un brownie in toata regula, acum am incercat o negresa vegana in care am inlocuit toate ingredientele de origine animala. Motivul principal a fost ca suntem inca in postul Sf. Pentru si Pavel iar eu nu am reusit sa fac pana acum nici un desert de post. Si pentru ca aveam niste banane foarte coapte la dispozitie m-am gandit sa le folosesc in acest dulce si a iesit ceva grozav de bun ce poate fi mancat oricand nu doar in zilele de post. Prajitura este umeda, densa, plina de cacao si fructe zemoase. Un desert grozav!
Ingrediente
150 gr faina
30 gr cacao neagra
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
80 gr zahar
100 gr gem de macese
50 ml ulei
80 ml apa minerala
1 lingura rom
2 banane coapte
200 gr cirese/visine
Timp de preparare: 1 ora. Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16
Ciresele (sau visinele ) le spalam bine apoi le scoatem samburii. Le lasam jumatate de ora la scurs apoi le tavalim prin faina – 1 sau 2 linguri de faina sunt suficiente.
Bananele le zdrobim bine cu furculita pana obtinem un piure. Adaugam uleiul, gemul de macese, zaharul si amestecam bine. Eu am folosit gem de macese dar se poate folosi orice fel de gem de fructe va place, insa e bine sa fie mai lichid.
Separat amestecam faina cu cacaoa, praful de copt si sarea. Adaugam ingredientele uscate peste cele umede si amestecam usor. Treptat punem si apa minerala si amestecam bine pana cand obtinem o compozitie omogena. La final adaugam romul si ciresele apoi omogenizam. Cei care nu sunt amatori de fructe in prajituri pot renunta foarte bine la cirese si vor avea partea de o negresa ciocolatoasa si atat!
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mica de 20/20cm. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute pana cand lateralele se desprind de pe marginea tavii insa centrul e usor umed. Lasam prajitura la racit timp de 2-3 ore apoi putem sa o portionam dupa preferinta.
Enjoy!
Cristea Dana says
Super faina ideea cu fructe, o fac si eu doar cu gem, de retinut pentru prima ocazie, te pup :*
Paula Gafitescu says
Dana ma bucur ca-ti place, pupici!
stefy says
IAU SI EU O BUCATICA PENTRU CAFELUTA DIN DIMINEATA ASTA!!
Paula Gafitescu says
Stefy, si mai multe daca iti face placere
Timea says
Arata demential!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Timea! Pup
daniela64 says
Ciao Paula , ho provato la tua ricetta , l’ho pubblicata oggi sul blog . davvero una fantastica ricetta. Grazie . Un abbraccio, buona giornata Daniela.
Paula Gafitescu says
Daniela, sono molto felice che hai provato la ricetta. Un bacio!
Suteu Anemarie says
Aș vrea să vă întreb dacă aș putea înlocui faina de grau cu cea de migdale sau nuci?
Multumesc!
Paula Gafitescu says
Nu stiu in ce masura va fi afectata textura prajiturii pentru ca nu am incercat pana acum negresa doar cu faina de alune/nuci. Rea nu poate sa fie insa trebuie incercata si asa.
B. says
Am incercat aceasta reteta (am si improvizat un pic ). A iesit absolut delicioasa!
Multumesc!