O prajiturica simpla de vara cu cirese proaspete si crema de mascarpone. Acesta a fost desertul pe care l-am avut weekendul trecut, un weekend frumos petrecut la tara la bunici. Am cautat sa fac ceva rapid si mai ales ceva in care sa folosesc ciresele coapte si aromate din livada bunicilor. Asa a iesit o prajitura cu cirese si mascarpone, delicioasa si cremoasa cu care ne-am delectat cu totii si care s-a evaporat intr-o clipita.
Blat
6 oua mari
6 linguri zahar
1 praf de sare
6 linguri faina
4 linguri ulei
4 linguri ulei
1 lingura cacao neagra
1 lingurita praf de copt
300 gr cirese
Decor
250 gr mascarpone
100 ml smantana dulce grasa
50 gr zahar pudra
50 gr fulgi de ciocolata
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 16
Ciresele le spalam bine, scoatem samburii si le lasam deoparte.
Ouale la temperatura camerei le separam. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine dupa fiecare lingura adaugata.
Galbenusurile le amestecam cu uleiul. Amestecam 5 linguri de faina cu praful de copt. Peste spuma de albusuri punem galbenusurile si amestecam usor cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu faina. Impartim compozitia in doua. In prima jumatate adaugam lingura de faina ramasa. In cealalata jumatate adaugam cacaoa si amestecam usor.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava medie (25/35 cm). Punem compozitia cu cacao in tava si ciresele le presaram din loc in loc. Coacem stratul de cacao aproximativ 8-10 minute apoi adaugam si partea alba de blat, nivelam si mai introducem la cuptor pentru 10-15 minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura la racit pe un gratar.
Intr-un bol curat punem mascarpone, smantana si zaharul pudra. Mixam pana cand obtinem o compozitie cremoasa si aerata. Punem crema peste prajitura racita si nivelam. Decoram cu fulgi de ciocolata neagra si servim cu pofta. Enjoy!
Diaconta says
Arata incredibil de bine si cred ca’s un deliciu.
Paula Gafitescu says
Dia, intr-adevar a fost super gustoasa! te pup
Didi says
ce crezi? extrasesem de mana rezumatul la ciocolata ta de casa cu capsuni ca sa o fac de ziua mea cu visine si n-am apucat nici macar tortul sa mi-l ornez. venisera musafirii si eu am disparut 15 minute cat stateau ei la povesti si am ornat pe acolo ca sa fie. poze nici atat, doar de familie. doar glazura am luat-o de pe la un tort de al tau :))) asta e ! am avut de lucru si am facut totul intr-o zi+curat de ochii soacrei
Paula Gafitescu says
Didi, asa se intampla cand ai musafiri :))) Te pup!
GelaDumi says
Tpcmai cautam o reteta buna cu cirese si uite, ce minune mi-ai scos in cale, Paula!. Acum as incepe-o, dar nu am mascarpone, sa vad ce modificari fac la crema, ca in rest am de toate. Multumesc!
Paula Gafitescu says
Gela, poti sa faci o crema simpla de vanilie, sau poti pune doar frisca…insa recomand crema de vanilie daca nu ai mascarpone in casa. Te pup!
Rocsy Ciobanu says
Foarte buna si are si un aspect frumos. Pup!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos Rocsy! Pup
Cristina says
Nu as refuza o bucatica!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur ca-ti place! :*
miremirc says
Foarte buna !! Am executat-o si eu
mirela says
daca nu am faina de migdale pot folosi faina de grau?