De multe ori cand vine duminica, si nu am nimic dulce la masa, aleg sa fac ceva simplu si rapid. Budincile sunt o solutie grozava in cazul acesta. Cand eram copil stiu ca adoram budincile, in special cea de ciocolata, iar mama mea mereu imi prepara budinca cu drag. Pasiunea mea pentru budinca nu s-a stins si a ramas si acum printre dulciurile mele preferate. Azi am ales sa fac o budinca delicioasa de caramel si va recomand cu drag sa o incercati.
Caramel
80 gr zahar
2 linguri apa
50 gr unt
50 ml smantana
Budinca
caramel
250 ml lapte
2 oua
2 linguri amidon
1 lingurita esenta de vanilie
Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
aschii de zahar ars
Timp de preparare: 30 min. Nr portii: 4
Caramel. Punem zaharul si apa intr-o cratita cu fundul gros pe foc mediu. Lasam zaharul sa se caramelizeze iar in momentul in care devine auriu il luam de pe foc. Adaugam smantana si untul si amestecam bine pentru a omogeniza compozitia. Lasam caramelul deoparte.
Budinca. Punem laptele pe foc. Ouale le amestecam cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste oua si amestecam bine. Punem ouale peste laptele din oala si marim usor focul. Lasam 2-3 minute pe foc pana compozitia se ingroasa. Oprim focul si adaugam caramelul pus deoparte.
Clatim 4 pahare cu apa rece apoi distribuim budinca uniform in pahare. Dam budinca la rece pana se intareste.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi ornam budinca cu frisca dupa plac. Daca dorim putem sa adaugam si cateva aschii de zahar ars pentru efect.
Enjoy!
Cristina says
Iubesc caramelul, deci aceasta budinca sigur e pe gustul meu.
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur ca iti place. Te pup!
Corina says
Am avut o mica problema cu budinca … dupa ce am pus oul in lapte, in budinca mi s-au format niste cocoloase … presupun ca oul s-a branzit … e normal?
Si culoarea budincii nu e asa de maro ca in poze e mai fad … am incercat sa fac caramelul m-ai inchis dar am ars zaharul si s-a amarat asa ca am pus termometru si l-am facut pe la 164 de grade … ai facut ceva la budinca de s-a facut asa de maro?>
Multumesc frumos !
per total e foarte delicioada reteta!
Paula Gafitescu says
Budinca s-a branzit probabil din cauza oului care s-a transformat in omleta. Laptele a fost prea fierbinte si trebuia turnat in fir subtire peste ou si amestecat in continuu. Culoarea pare mai inchisa probabil din cauza editarii pozelor. Data viitoare incearca sa pui zahar brun si cu siguranta va iesi mai inchis la culoare.