Focaccia este o paine italieneasca imbogatita cu ulei de masline si fel de fel de verdeturi si arome. Se face destul de simplu iar rezultatul este unul spectaculos de bun. Prima data am facut focaccia in urma cu cativa ani si de atunci parca pur si simplu nu mi-am mai gasit timp sa o fac, chiar daca se face usor, chiar daca e foarte delicioasa. Din fericire Provocare secreta de luna aceasta m-a determinat sa o mai fac o data. Gazda lunii, doamna Elena Toma, mi-a repartizat un blog frumos cu retete diverse si interesante. Este vorba de blogul Ceraselei, Saffron and Dates, pe care ma bucur ca am reusit sa-l studiez si sa-i descopar retetele frumoase. M-am oprit la focaccia cu ceapa tocmai pentru ca imi era dor de o painica buna si aromata. Eu am modificat putin ingredientele si am simplificat modul de preparare. Am folosit si faina alba – pentru ca la mine in casa nu toata lumea e iubitoare de paine integrala – si drojdie proaspata pentru ca imi place mai mult decat cea uscata.
Ingrediente
400 gr faina alba
100 gr faina integrala
25 gr drojdie proaspata
300 ml apa
50 ml ulei de masline
1 lingurita sare
Topping
2 cepe
1/2 legatura patrunjel
4 linguri ulei de masline
sare grunjoasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min.
Amestecam faina alba cu cea integrala si cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Incalzim usor 100 ml de apa si adaugam drojdia. Lasam maiaua timp de 10 minute apoi o turnam peste faina. Incepem sa framantam usor si treptat adaugam restul de apa si uleiul. La final trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau apa.
Ungem cu ulei de masline tava mare de la cuptor. Punem aluatul in tava si-l intoarcem de cateva ori ca sa fie uns cu ulei pe toate partile. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit intr-un loc caldut pentru 1 ora pana isi dubleaza volumul. Ceapa o taiam julienne iar patrunjelul il tocam dar nu foarte marunt.
Dupa o ora, cu ajutorul degetelor, intindem usor aluatul in tava astfel incat sa ajunga pana la margini. Din loc in loc facem mici adancituri in aluat. Presaram sare grunjoasa deasupra, apoi ceapa si patrunjelul. Turnam si uleiul de masline. Lasam aluatul la dospit inca 45 de minute.
Preincalzim cuptorul la foc mare (200 de grade) si coacem focaccia cu ceapa pana cand se rumeneste frumos deasupra, aproximativ 25-30 de minute. E delicioasa calda dar si rece. Cerasela, multumesc de reteta!
Pofta buna!
Leave a Reply