Iubesc ciocolata si toate deserturile ce o contin iar un mousse de ciocolata nu poate fi decat desertul suprem. Straturi de ciocolata spumoasa, frisca dulce, chilli, zmeura sunt componentele acestui desert care desi pare complicat de facut este un desert simplu. De multe ori m-am ferit sa il fac din teama unui esec si am preferat sa-l evit. Insa acum i-a venit momentul si nu pot fi decat incantata ca am reusit un desert mega-delicios pe care va invit sa-l incercati. Va fi deliciul celor pasionati de ciocolata iar daca il faceti pentru persoana iubita cu siguranta o veti impresiona. Enjoy!
Ingrediente
4 oua medii
200 gr ciocolata neagra 70%
500 ml smantana pentru frisca
2 linguri lapte
5 linguri zahar
1 lingura zahar pudra vanilat
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
1 praf de chilli
bastonase de ciocolata
zmeura
Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 6
Separam ouale. Galbenusurile le frecam cu o lingura de zahar.
Punem 100 ml de smantana impreuna cu cele doua linguri de lapte pe foc intr-o oala cu fundul gros. Cand amestecul e fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam incontinuu. Turnam compozitia din nou in oala si o lasam pe foc timp de 5-6 minute pana se ingroasa. Atentie insa, nu trebuie sa fiarba! In tot acest timp vom amesteca cu o lingura (sau tel). Stingem focul si adaugam ciocolata rupta bucati, pudra de chilli (puneti dupa preferinta) si vanilia. Amestecam bine pana cand obtinem o crema fina de ciocolata. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa. O dam putin la rece. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cele 4 linguri de zahar treptat, mixand bine dupa fiecare adaugare.
In crema de ciocolata racita incorporam usor o treime din cantitatea de frisca. Adaugam si albusurile cu miscari de jos in sus pentru a pierde cat mai putin volum. Pregatim 6 pahare. Turnam 2-3 linguri de mousse in fiecare pahar. Peste mousse punem un strat de frisca si cateva bastonase glazurate rupte bucatele (pasul acesta e optional). Peste bastonase si frisca turnam inca 2-3 linguri de mousse iar la final punem frisca ramasa. Ornam fiecare pahar cu zmeura proaspata, frunzulite de menta si bastonase de ciocolata. Dam paharele la rece pentru cel putin 2-3 ore pentru a se intari mousse-ul iar apoi putem sa ne delectam cu un desert divin.
Pentru reusita lui trebuie sa respectam cativa pasi:
– ouale sa fie la temperatura camerei
– frisca sa fie foarte rece
– atat frisca cat si albusurile trebuie batute bine
– ciocolata sa fie de calitate si cu un continut de cacao de cel putin 70%
– crema de galbenusuri sa fie gatita la foc foarte mic si nu trebuie sa fiarba pentru ca se taie
– atat frisca cat si albusurile trebuie incorporate cat mai incet in crema de ciocolata pentru a-si pastra volumul
Andreea Denisa says
Arata demential si cred ca are un gust deosebit!! Trebuie sa incerc si eu combinatia asta!
Paula Gafitescu says
Denisa, a fost minunat. Sa-l faci si tu 😉
Buburuza Bubu says
Yuuumy, un desert pe gustul meu!!! :*
Paula Gafitescu says
Loredana, ma bucur mult! Pup
GelaDumi says
Are tot ce-i trebuie unui deliciu, yamiii!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Gela! Pup
Iuliana says
Ador ciocolata putin iute, iar daca mai are si zmeura…nu mai raspund de faptele mele!
Paula Gafitescu says
Iuliana, intr-adevar e o combinatie tare buna si de efect 😀 Te pup!
Claudia says
Arata…wow… fara cuvinte. Iar gustul cred ca e divin
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Claudia! Pup
Mitinita MiniChefs says
Doar wow pot sa spun si eu
Ramona says
Buna seara !Nu se poate renunta la albusuri?
Paula Gafitescu says
Buna Ramona, tocmai albusurile fac acest mousse delicios si aerat. Consumat repede, nu are nicio problema.