Fructele si tartele fac casa foarte buna impreuna. Crusta crocanta se completeaza foarte bine cu fructele dulci si zemoase, iar daca mai adaugam si o crema delicata iese un desert de zile mari. Murele sunt printre preferatele mele alaturi de zmeura iar vara incerc sa profit de ele cat mai mult. Asadar va invit la o tarta cu mure si crumble delicioasa cu fructe de sezon si o crema minunata cu nuci.
Crusta
100 gr unt
250 gr faina
50 gr smantana grasa
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar praf
Umplutura
300 gr mure
2 oua
100 gr nuci macinate
150 gr smantana
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingura faina
Crumble
50 gr unt
80 gr faina
50 gr zahar
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10
Punem faina, zaharul si sarea intr-un castron incapator, iar in mijlocul ei punem untul rece taiat bucatele. Incepem sa framantam cu degetele pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam smantana si mai framantam pana obtinem un aluat omogen. Ii dam o forma de bila, il invelim in folie alimentara si-l lasam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Cand s-a intarit suficient il intindem intr-un cerc cu diametrul cu aproximativ 10 cm mai mare decat diametrul tavii in care vrem sa coacem tarta. Transferam cu grija aluatul in forma de tarta, dupa care aranjam marginile si indepartam surplusul.
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Acoperim aluatul de tarta cu hartie de copt si boabe de fasole, apoi punem tava la frigider pentru 20 de minute. Coacem crusta de tarta pentru 15 de minute dupa care o scoatem din cuptor, luam boabele de fasole si hartia de copt si mai coacem pentru 5 minute. Lasam la o parte.
Murele le spalam bine si le lasam intr-o sita la scurs. Cand s-au scurs bine le amestecam cu o lingura de faina.
Batm usor ouale cu zaharul si zaharul vanilat apoi adaugam smantana si nucile si omogenizam. Turnam crema peste crusta de tarta. Din loc in loc punem mure astfel incat sa acoperim toata suprafata tartei cu fructe. Impingem usor murele in crema si apoi pregatim crumble-ul.
Untul rece il amestecam cu faina si zaharul pana obtinem un aluat sfaramicios. Presaram aluatul deasupra cremei apoi introducem tarta in cuptor si o coacem aproximativ 30-35 de minute pana cand se rumeneste usor.
Lasam tarta la racorit iar in momentul servirii o decoram cu mure si frunzulite de menta. Enjoy!
Maria Udrea says
Vai, ce minunatie avem aici! Trebuie sa iau si eu mure si sa fac asa ceva, ca tare mi-ai facut pofta! Pupici!
Paula Gafitescu says
Meri, ma bucur mult ca-ti place. Te pup!
Timea says
Perfecta! Nici nu am ce zice mai mult <3<3<3
Paula Gafitescu says
Timea, iti multumesc. Pupici!
Dorina says
Ce minunatie , foarte buna cu siguranta.
Paula Gafitescu says
Dorina, a fost tare gustoasa! Pup
Anonymous says
Ce sa zic….. Abia tin pasul cu bunatatile pe care le faci. Iar tarta asta e delicioasa. Am adaugat un strat subtire de pere sub crema si e tare buna. Mersi mult pentru reteta. LIDIA
Paula Gafitescu says
Lidia, ma bucur mult ca urmaresti retetele mele. Cred ca a fost tare buna combinatia cu pere, super ideea!
Laura Lupoae says
De ce se pune la copt cu boabele de fasole? Care este rolul fasolii?
Multumes
Paula Gafitescu says
Buna, rolul boabelor de fasole este de a nu lasa aluatul sa se umfle. In loc de boabe de fasole se mai pot folodi bile speciale pentru copt.