Aceasta prajitura cu ciocolata este genul de prajitura care te cucereste definitiv de la prima degustare. Este prajitura pe care ai putea-o repeta la nesfarsit fara sa te plictisesti de ea. Avand ciocolata din plin este destinata iubitorilor de ciocolata insa oricine o va gusta se va lasat cucerit de ea. Un blat moale si pufos si o crema fina de ciocolata fac din ea un desert decadent si delicat in acelasi timp. Eu as putea vorbi la nesfarsit de prajitura aceasta si i-as aduce numai cuvinte de lauda. Este clar ca pe mine m-a impresionat cu adevarat.
Blat
150 gr faina
150 gr zahar
1 ou mare
150 ml iaurt
100 ml cafea calda
1/4 lingurita sare
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
70 gr cacao neagra
50 ml ulei
1 lingurita extract de vanilie
Crema
250 gr ciocolata neagra
200 ml smantana grasa
30 gr unt 80%
1 lingura zahar vanilat
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Prepararea acestei prajituri nu solicita foarte mult timp sau efort. Am ales un blat mult indragit de mine ( devil’s food cake) si un ganache delicios de ciocolata.
Blat. Amestecam faina cu zaharul, bicarbonatul, praful de copt, cacaoa si sarea.
Separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si vanilia apoi omogenizam. Turnam ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam bine. La final adaugam cafeaua calda.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiune mica – 20/20cm.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 35-40 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea.
Crema. Punem ciocolata, untul si smantana intr-o oala cu fundul gros pe foc mic. Amestecam din cand in cand pana cand compozitia e omogena. La final adaugam zaharul vanilat. Lasam crema deoparte pana cand ajunge la temperatura camerei. Untul nu este obligatoriu in crema insa el ii va conferi un luciu frumos.
Taiem blatul in 3 parti pe orizontala. Punem ganache de ciocolata intre blaturi iar deasupra punem crema ramasa si nivelam usor. Prajitura o putem felia in momentul in care crema este destul de ferma. Este de preferat sa pastram prajitura la temperatura camerei sau intr-un loc mai racoros, insa nu la frigider pentru ca s-ar transforma intr-o prajitura fada cu blatul uscat si crema tare.
Enjoy!
Anonymous says
de ce “nu la frigider”?
Paula Gafitescu says
Pentru ca “se usuca blatul si crema se intareste prea tare”.
Anonymous says
Smantana grasa…pt frisca sau de cea fermentata de peste 20% grasime? Arata intr-un maaaare fel prajitura aceasta.
Alexandra
Adina says
Trebuie sa-mi infig dintii in bucatica asta,neaparat !
Gabriela says
Am salivat destul! Trebuie sa fac si eu !
Arata demential de ciocolatoasa! Puup
Raluca says
Nu sunt mare buctareasa dar cu 70 gr de cacao nu iasa atat de nehreu blatul pana i lumea si pamantul. Prajituta intradevar arata intr un mare fel dar sigur nu e facut dupa reteta asta…
Lavy says
Dacă folosești cacao neagra, iese blatul negru, am făcut eu reteta
Paula Gafitescu says
Buna Raluca. 70 grame totusi e o cantitate mare de cacao la o prajitura relativ mica. Va rog sa incercati reteta si veti vedea ca iese neagra.
Ana says
Raluca, sunt de aceeași părere cu tine.
Ori prăjitura are și un mod de preparare numit “ filtru/ Photoshop” , ori ceva e greșit la rețeta.
Eu vreau sa o fac dar nu risc cu aceasta cantitate de cacao. As vrea sa pun și ciocolata topita in ea dar nu știu ce modificări sa fac la rețeta. Dacă știți voi vreo varianta și cu ciocolata in ea, va rog sa-mi Spuneti
Paula Gafitescu says
Ati incercat reteta si nu a iesit? 70 grame de cacao este mult si cu siguranta va iesi prajitura neagra. O zi buna!
Andreea says
Prăjitura e doar cu un singur ou,nu?
In descriere ai zis ca se bat ouăle și m am gândit ca ar fi mai multe:)
M-apuc de ea acum, sper sa iasa ce trebuie!
Mulțam