In zilele mai reci imi place sa fac mancare consitenta, calda si cu carne. Placintele sunt o solutie grozava deoarece imbina aproape toate grupele alimentare. Multi ar spune ca nu sunt neaparat o alegere potrivita pentru o mancare sanatoasa, insa orice mancare este buna daca nu este consumata in exces. Iar aceasta placinta este facuta in casa, cu ingrediente proaspete si cu legume din plin, deci nu se poate refuza.
Aluat
200 gr faina alba
150 gr faina neagra
50 gr unt
50 gr smantana
1 ou
lapte cat cuprinde
Umplutura
600 gr carne de porc/pui/vita
200 gr ciuperci conserva
4 catei de usturoi
1 ceapa rosie
1 ardei rosu
200 gr branza telemea
1/2 ardei iute
2 ou + 1 albus
sare, piper
1 galbenus + 1 lingura lapte pentru uns
Timp de preparare: 90 min. Timp de coacere: 40 min Nr portii: 8
Combinam cele doua tipuri de faina. Adaugam untul si framantam un aluat nisipos. Facem o adancitura in mijloc si punem oul iar apoi smantana. Incepem sa framantam aluatul si adaugam laptele treptat. Cand obtinem un aluat moale si nelipicios ne oprim. Lasam aluatul la odihnit la rece pentru o ora.
Carnea o taiem cubulete marunte. Punem 2 linguri de ulei la calit intr-o tigaie teflonata. Calim ceapa si usturoiul pana cand devin sticloase apoi le transferam intr-un bol mare. In tigaie punem carnea la calit.
Dupa 10 minute adaugam ardeiul taiat cubulete si ardeiul iute tocat marunt. Lasam amestecul pe foc pana cand se evapora toata apa lasata de carne.
Punem carnea in bol peste ceapa si lasam la racorit. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei putem sa adaugam ouale si albusul iar apoi ciupercile scurse bine si branza telemea data pe razatoare. La final condimentam cu sare si piper dupa gust.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim un vas mare de ceramica si il ungem bine cu unt.
Scoatem aluatul de la rece si il taiem in doua. Intindem o jumatate de aluat si il punem in tava astfel incat sa acoperim si peretii. Turnam umplutura in tava si nivelam. Deasupra punem fasii din aluatul ramas.
Galbenusul ramas il diluam cu o lingura de lapte apoi ungem fasiile de aluat de deasupra.
Punem placinta la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand este rumenita frumos.
Dupa ce o scoatem din cuptor o mai lasam 15 minute la odihnit apoi putem sa o servim cu pofta.
Pofta buna!
Diaconta says
Ce bunatate !!!!Fix pe gustul meu
Paula Gafitescu says
Multumesc Dia! Pup
Dohotariu-Avram Alina says
Eu aș fi pus pariu că pregătești numai dulciuri 😉 !
Paula Gafitescu says
Eeee, chiar daca imi place mai mult sa pregatesc dulciuri mai trebuie sa fac si mancare 😉
Gina R says
Cam ce dimensiuni are vasul de copt?
Sunt convinsa de gustul absolut delicios…e potrivita si ca aperitiv?