Aceasta tarta am vazut-o intr-o emisiune culinara a carei gazda este Lorainne Pascale. M-am indragostit pe loc de ea si am stiut ca vreau si eu sa o realizez. Nu am notat exact ingredientele folosite insa am preluat ideea tartei cu pere facute in tava dreptunghiulara si pudrata cu zahar doar pe laterale. A fost o tava senzational de buna in special datorita cremei frangipane care este divina! Cu siguranta am sa repet tarta insa voi incerca sa o combin si cu alte fructe.
Crusta
200 gr faina
100 gr unt
1 galbenus
1 praf de sare
2 linguri apa
Crema
100 gr migdale macinate
80 gr unt
2 oua medii
80 gr zahar
2 pere coapte
1 lingurita amaretto
zeama de lamaie
fulgi de migdale
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 6
Crusta. Amestecam faina cu praful de sare si cu untul rece taiat cubulete pana cand vom obtine un aluat sfaramicios. Galbenusul il batem putin apoi il punem peste aluat si omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea. Daca aluatul este prea uscat putem sa adaugam una-doua linguri de apa. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o forma de tarta dreptunghiulara. Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara subtire de 0.5 cm si transferam aluatul in tava. Indepartam surplusul si aranjam marginile tartei. Intepam crusta din loc in loc cu o furculita. Peste crusta punem hartie de copt si boabe de fasole, apoi dam crusta la rece pentru 20 de minute.
Dupa 20 de minute introducem crusta in cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Scoatem tava, indepartam boabele de fasole cu tot cu hartia de copt apoi reintroducem crusta pentru inca 5 minute in cuptor. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit.
Crema o putem pregati in timp ce se coace crusta. Mixam bine untul impreuna cu zaharul. Cand amestecul devine cremos adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare. La final incorporam migdalele macinate si amaretto.
Punem crema peste crusta si nivelam.
Perele le spalam bine si apoi le curatam de coaja si de samburi. Le taiem in doua si crestam partea exterioara din loc in loc. Stropim perele cu zeama de lamaie si le punem peste crema apasand usor. Deasupra putem presara si fulgi de migdale.
Coacem tarta timp de 25-30 de minute pana cand se rumeneste frumos la suprafata.
Lasam tarta la racit inainte de a o servi si apoi ne putem delecta cu un desert minunat. Enjoy!
simonacallas says
Minunata tarta si superb prezentata, felicitari! Si mie imi place mult Lorraine Pascale
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Simona! Pup
Anonymous says
Buna…te rog spune mi de ai luat tava de tarta?caut si eu de ceva timp si nu gasesc una dreptunghiulara…merci….
Paula Gafitescu says
Buna. Tava am luat-o de la auchan anul trecut. Nu stiu daca se mai gaseste acum.
Diaconta says
Minunata tarta ta.Si imi place foarte mult in tava asta dreptunghiulara.