Reteta aceasta de prajitura de ciocolata fara faina am vazut-o in urma cu ceva vreme la Martha Stewart. Am salvat-o si am incercat-o intr-o zi cand aveam chef de ceva cu multa ciocolata. Iar dorinta mi-a fost indeplinita pentru ca aceasta prajitura este cu adevarat excelenta. Este plina de ciocolata insa nu in sensul greoi pentru ca este o prajitura aerata, usoara, cu un gust desavarsit. Pentru ca este o prajitura fara crema i-am facut si un sos de ciocolata cu gust de cafea si au mers impreuna excelent. Va invit sa o incercati mai ales ca se face foarte simplu.
Ingrediente
170 gr ciocolata neagra 75%
45 gr unt
6 oua mari
2 linguri espresso pudra
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
200 gr zahar
Sos
80 gr ciocolata
20 gr unt
80 ml lapte
1 lingura espresso pudra
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 10
Topim ciocolata impreuna cu untul la bain marie. Lasam la racorit.
Galbenusurile le mixam cu jumatatea din zahar pana cand devin pale si isi dubleaza volumul. Adaugam pudra espresso si vanilia si continuam mixarea. Ciocolata topita o adaugam incet si mixam incontinuu.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. In momentul in care obtinem o spuma ferma incepem sa adaugam zaharul. Punem cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final vom obtine o bezea frumoasa. Adaugam o treime din albusuri peste crema de ciocolata si amestecam bine. Punem si restul de albus si-l incorporam usor cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de diametru 20-22cm.
Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 40-45 de minute pana cand marginile se desprind frumos de peretii tavii. Oprim cuptorul si lasam prajitura la racit in tava.
Pentru sos lucrurile sunt simple. Topim ciocolata cu untul si laptele pe foc mic. Cand obtinem un sos oprim focul si adaugam lingura de espresso si extractul de vanilie. Omogenizam si lasam deoparte.
Servim prajitura alaturi de fructe proaspete si stropita din abundenta cu sosul de cafea caldut. Va fi un deliciu de zile mari.
Enjoy!
Aș încerca-o și eu cândva!
Ce buna o fi fost!
Imi place mult prajitura cu ciocolata fara faina. E putin cam ciufulita de obicei dar tare-i buna. Eu am insa o curiozitate, draga mea.Cand reusesti sa le faci pe toate cu doi strumfi? Eu am una si nu apuc sa fac mai nimic. Care-i secretul tau de wonder woman ? Te pup cu drag.
Da, e grozava prajitura asta, delicata insa plina de ciocolata 😉
Diana, departe de mine aceasta postura de WW insa cand mai doarme cel mic mai fac si eu cate o prajiturica. Cel mare e la gradi 😛 Te pup!