Primul meu cozonac nu mai tin minte exact cand l-am facut dar stiu ca l-am facut cu mari emotii. Emotiile lucrului facut pentru prima data in viata.
Primul meu cozonac fara gluten este acesta si chiar daca procedeul de a face un cozonac imi era bine cunoscut am avut emotii deoarece am folosit faina fara gluten Dr Schar si nu stiam cum se va comporta. Rezultatul a fost grozav de bun iar in ce priveste faina fara gluten pot sa spun ca se comporta foarte bine si in acest gen de deserturi. Chiar daca cozonacul nu iese chiar la fel de pufos ca si cel cu faina normala la gust si aspect sunt foarte multumita.
Cozonacul l-am facut pentru a onora invitatia Ruxandrei de a gati dulciuri de Craciun fara gluten. Ma bucur ca am reusit sa fac un astfel de cozonac de care s-a bucurat toata familia: un cozonac sanatos si extrem de bun cu bucati de ciocolata neagra si parfum de ghimbir si portocale.
Aluat
450 gr faina fara gluten Dr Schar
15 gr drojdie proaspata
1/4 lingurita sare
2 linguri zahar
200+ ml lapte
2 oua
1 lingurita pudra de portocale
1 lingurita pudra de ghimbir
50 gr unt
Umplutura
100 gr ricotta moale
40 gr unt
cacao
100 gr ciocolata neagra
coaja rasa de la o portocala
100 gr zahar
1 ou pentru uns
Toate ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea, pudra de ghimbir si pudra de portocale (optionale) iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi ouale si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte pana cand obtinem un aluat moale si nelipicios. Continuam framantarea pentru 10 minute apoi adaugam untul moale. Mai framantam cateva minute pana cand untul e complet incorporat. Aluatul obtinut va fi putin mai dens.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora si jumatate intr-un loc ferit de curenti.
Dupa ce aluatul a dospit frumos il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in doua bucati egale.
Intindem o bucata intr-o foaie dreptunghiulara subtire de 0.5cm. Ungem foaia cu jumatate din cantitatea de unt si apoi cu jumatate din cantitatea de ricotta. Presaram deasupra putina cacao, 50 gr zahar si coaja rasa de portocala. Peste toate acestea punem apoi 50 gr de ciocolata tocata marunt. Rulam cu grija foaia de aluat si o dam deoparte.
Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat. Despicam cele doua suluri pe lungime cu un cutit bine ascutit. Nu facem o taietura foarte adanca, doar pana la jumatatea grosimii sulului. Impletim cele doua suluri si transferam cozonacul intr-o tava unsa cu unt/ulei. Ungem cozonacul cu ou batut si-l lasam la dospit pentru inca o ora intr-un loc caldut.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si coacem cozonacul timp de 30 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si continuam coacerea pana se rumeneste frumos. Il scoatem pe un gratar la racit si apoi putem sa-l feliem dupa preferinta.
Este grozav de bun si aromat, creaza o adevarata dependenta. Cei care nu au intoleranta la gluten pot inlocui faina fara gluten Dr Schar cu faina normala.
Enjoy!
Anonymous says
Buna,
Daca vreau sa inlocuiesc faina fara gluten cu cea obisnuita, pastrez aceeasi cantitate?
PS. Apreciez blogul tau si te urmaresc cu placere
Multumesc,
Madalina
Paula Gafitescu says
Buna Madalina! Ma bucur mult ca ma urmaresti si-ti plac retetele mele!
Pentru cozonac poti sa pastrezi aceeasi cantitate de faina. Laptele sa il adaugi treptat si in momentul in care aluatul ajunge la consistenta dorita te opresti.
O zi frumoasa!
retetedupaingrediente.ro says
Nu am folosit niciodata faina far gluten, interesanta combinatie cacao cu ricotta.
Arata superb.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Nu e o faina la fel de aerata ca si cea alba, din grau. Pentru prima reteta de coznac cu astfel de faina, si eu zic ca a iesit destul de bine. Zi frumoasa!