Combinatia de ciocolata si portocale se stie ca este una dintre cele mai reusite iar pe timp de iarna merge de minune. Un tort in care combinam aceste doua ingrediente poate fi desertul cel mai reusit de pe masa dintre ani sau de la orice eveniment important. Eu pot sa declar ca acest tort este excelent si creeaza dependenta. Blatul ciocolatos, crema delicata si parfumata de portocala iar apoi spuma de ciocolata fac din el un desert de vis pentru orice iubitor de dulce si in special de ciocolata.
Acest tort l-am facut pentru a raspunde provocarii Dr. Oetker de a testa si imbunatati una din retetele lor pentru sarbatori. Alegerea a fost mai mult decat reusita si ne-am bucurat cu totii de ceva special.
Blat
100 gr ciocolata neagra
50 gr unt
2 oua mari
65 gr zahar
80 gr faina
1 lingurita praf de copt Dr. Oetker
1 praf de sare
Portocala confiata
coaja de la 2 portocale
120 ml apa
70 gr zahar
Mousse de portocale
250 ml suc proaspat de portocale
100 gr zahar
7 gr gelatina Dr. Oetker
200 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker
50 gr ciocolata neagra rasa
50 gr coaja de portocala confiata
Spuma de ciocolata
200 ml smantana pt frisca
100 gr ciocolata neagra
1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker
Decor
150 gr ciocolata neagra
50 ml smantana pentru frisca
creion decor din zahar portocaliu Dr. Oetker
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12-14Blat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de dimensiuni 20-22cm.
Topim ciocolata cu untul la bain marie si o lasam deoparte. Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam in crema de oua mixand la viteza foarte mica.
La final adaugam si ciocolata topita pe care o incorporam usor, tot la viteza mica.
Turnam compozitia de blat in tava si dam tava la cuptor. Coacem blatul pentru maxim 30 de minute. Dupa 25 de minute facem testul cu scobitoarea si daca iese curata atunci oprim focul, altfel mai lasam blatul 5 minute.
Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Portocala confiata.
Spalam bine portocalele cu un burete de sarma apoi taiem felii subtiri cu ajutorul unui cutit ascutit.
Punem cojile de portocala in apa si le lasam la fiert timp de 10 minute apoi adaugam zaharul. Se continua fierberea pentru inca 10 minute. Lasam cojile la racit in apa in care au fiert apoi le scurgem de lichid. Se tavalesc cojile de portocale prin zahar si se pun pe o farfurie la uscat.
Mousse de portocale.
Stoarcem sucul de la portocale si masuram 250 de ml. Punem sucul pe foc impreuna cu zaharul si il aducem pana la punctul de fierbere apoi oprim focul.
Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in sucul de portocale. Amesteca bine pentru a dizolva gelatina si distribui in mod uniform. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana se transforma intr-o spuma ferma.
Tocam marunt 50 gr de portocala confiata si 50 grame de ciocolata neagra.
Frisca o adaugam in crema de portocale ( usor intarita ) cu miscari de jos in sus. La final adaugam portocala confiata si ciocolata neagra.
Spuma de ciocolata.
Incalzim smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucati. Amestecam bine pana la omogenizare apoi dam crema la rece. Cand crema e racita complet o dam la congelator pentru jumatate de ora.
Scoatem crema din congelator si o mixam bine impreuna cu o lingurita de zahar vanilat pana se transforma intr-o spuma frumoasa de ciocolata.
Asamblare.
Nivelam blatul de tort si-l punem in tava in care l-am copt. Peste el punem mousse-ul de portocale si-l dam la rece pentru 2 ore pana se intareste. Peste mousse punem apoi spuma de ciocolata si dam din nou tortul la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
Scoatem tortul pe un platou si ii masuram circumferinta cu o bucata de hartie de copt. Taiem hartia putin mai inalta decat tortul. Trasam fasii cu ajutorul creionului colorat pe hartia de copt si o dam putin la rece.
Topim ciocolata cu smantana la bain marie apoi o intindem pe hartia de copt. Prindem cu grija hartia de copt de ambele capete si infasuram tortul cu ea. Dam tortul la rece pentru jumatate de ora apoi putem sa dezlipim hartia de copt. Decoram tortul cu trufe de ciocolata si coaja de portocala confiata.
Este un tort minunat si il recomand cu drag!
Un an nou plin de sanatate, fericire si bucurii va doresc!
Adriana Gherman says
Dacă ți-a mai rămas o feliuță vin cu sorcova!
An Nou fericit cu sănătate și împliniri!
Paula Gafitescu says
Din pacate nu, insa mereu am ceva dulce in casa La multi ani!
Alexandrina says
Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
La multi ani!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Un an nou fericit iti doresc!
Timea says
An nou minunat!
Paula Gafitescu says
Multumesc Timea! La multi ani cu bucurii!
Claudia V. says
La multi ani, Paula! Sa ai un an mai bun si exact asa cum ti-l doresti!
Multa inspiratie in continuare! 😉
Paula Gafitescu says
Multumesc Claudia! Un an nou frumos si plin de realizari!
Laura Nechita says
La multi ani, Paula, si un an bun,sa aveti sanatate si crestere usoara! Va pupam!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Laura. La multi ani minunati si voua!
Rocsy Ciobanu says
Ce nebunie de tort, ce combinatie! bravo!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsy, la multi ani fericiti!
Adina says
Fenomenal !!!:)
La multi ani !
Paula Gafitescu says
Multumesc Adina, la multi ani!
Cristina says
Mi-nu-nat!!!
La multi ani sanatosi si fericiti langa familie!!! :*
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! La multi ani frumosi, sanatosi si plini de bucurie!
Mihaela says
La multi ani ! Parca ne-am vorbit:)), am facut un tort asemanator !
Yasmin Baran says
Arata foarte bine , o sa incerc sa il fac pentru onomastica ficei mele. Puteti sa imi spuneti va rog ce diametru are tava ?
Vera says
Daca am foi de gelatina cate trebuie sa pun pt mousse ul de portocale?
Multumesc,
Vera says
Uimitor.. mi-a iesit perfect tortul. Familia a fost incantata. Multumesc pentru reteta!
Paula Gafitescu says
Vera, ma bucur mult ca v-a placut. Si ma bucur ca a iesit chiar daca nu am apucat sa-ti raspund la intrebare. Seara frumoasa!
arina says
Trufele de ciocolată cum se fac?
Paula Gafitescu says
Buna Arina, Trufele sunt cumparate
Irina says
Buna Paula,
Sunt Irina. Am pregatit acest tort minunat pentru ziua mea (astazi 7 martie )
A iesit super fain.
Eu am insiropat blatul cu suc natural de portocala pentru ca mi-a fost teama sa nu fie prea uscat.
Inca nu am servit din tort pentru ca astept sa imi vina musafirii. Am gustat doar cea a ramas pe vase …
Am renuntat la partea laterala din ciocolata, mi-a fost teama ca nu imi va reusi. Poate data viitoare o sa fac asa ca in fotografie.
Am aplicat ciocolata rasa.
Multumesc mult pentru reteta!
Cu drag,
Irina
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Ma bucur mult ca ti-a placut tortul. Nu e problema ca l-ai insiropat. Pana la urma tine si de gust. Unora le place mai umed blatul, altora mai uscat. Dar acest tip de blat, avand unt si ciocolata, nu iese uscat. Astept su alte impresii de la tine. Zi frumoasa!
Li says
Salut! Cat de inalt a iesit blatul ? Se poate taia in doua? Si: ai folosit tava de 20 sau 22 cm?
Paula Gafitescu says
Buna Liana, nu mai tin minte exact dar a fost ori 20cm ori 21cm, pentru ca nu am tava de 22cm
Daca il coci in tava de 20cm, sunt sanse sa il poti taia in doua.