Bine v-am regasit in noul an! Sper ca ati petrecut bine si frumos alaturi de cei dragi voua, iar anul care a inceput sper ca v-a gasit mai optimisti, mai voiosi, mai buni si mai plini de viata.
M-am gandit sa incepem colectia de retete pentru 2015 cu o rulada delicioasa pe care am avut-o la masa de revelion. O rulada cu ciocolata cocos, o combinatie delicioasa pentru amatorii de dulce. Enjoy!
Blat
100 gr ciocolata neagra
80 gr unt
4 oua mari
120 gr zahar
160 gr faina
150 ml lapte
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
Crema
200 ml lapte
100 ml lapte de cocos
70 gr zahar
50 gr amidon
60 gr nuca de cocos
100 gr unt
1 lingura lichior de cocos (optional)
Decor
100 gr cioco neagra
30 gr unt
50 ml smantana
30 gr nuca de cocos
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 14
Blat. Topim ciocolara cu untul si lasam crema la rece pentru a ajunge la temperatura camerei.
Separat mixam bine ouale cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si continuam mixarea pana cand ouale isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
Amestecam faina cu praful de copt.
Peste crema de oua adaugam ciocolata racita si mixam usor. Alternativ adaugam faina si laptele continuam mixarea la cea mai mica viteza.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de 30/40 cm dimensiune. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 20-25 de minute. Prajitura este gata cand trece testul scobitorii. Eu am lasat-o 25 de minute pentru ca la 20 inca mi se parea necoapta.
Cat timp se coace prajitura pregatim un prosop de bucatarie curat si-l pudra cu zahar.
Scoatem blatul din cuptor si printr-o miscare ferma il rasturnam pe prosop. Rulam blatul cu grija impreuna cu prosopul si-l lasam apoi la racit.
Crema. Amestecam amidonul cu zaharul si adaugam laptele treptat amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase. Punem amestecul pe foc apoi adaugam si laptele de cocos. Lasam crema pe foc mic pana se ingroasa. Luam crema de pe foc si adaugam lichiorul de cocos ( optional ), nuca de cocos si untul si amestecam bine. Dam crema la rece pentru 10-15 minute.
Cand crema s-a racorit putin, dar e inca calduta si usor de manevrat, putem sa umplem rulada cu ea. Desfacem blatul cu grija sa nu se rupa si il ungem cu crema de cocos. Rulam din nou blatul si dam rulada la rece pentru a se intari crema complet.
Glazura. Topim la bain marie ciocolata cu untul si smantana. Cand amestecul e e omogen putem sa glazuram rulada. Presaram deasupra fulgi de cocos si ornamente dupa preferinta.
Pofta buna!
Anonymous says
arata superb, ca o promisiune de inceput de an :)La multi ani cu sanatate si impliniri!
cozia
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Cozia! La multi ani cu sanatate si bucurii si tie!
Dohotariu-Avram Alina says
Am făcut și eu o cremă de cocos asemănătoare de sărbători. E delicioasă combinația ta.
Paula Gafitescu says
Multumesc Alina. Crema e tare buna!
adnia says
ti-am mai spus eu ca deserturile tale ma tin lipita de monitor! sunt absolut fenomenale, iar retetele cu totul speciale! Multumim!
Paula Gafitescu says
Adnia, eu iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase. Te pup si-ti doresc un an nou fericit!
andreea manoliu says
Imi place blogul tau, ai retete placute la vedere si cu siguranta si in gust ! Rulada este tare deliciosa ! Claudia