Tortul acesta este un tort de care eu personal sunt foarte multumita. Nu doar in ce priveste aspectul ci si textura si modul in care se imbina aromele. Este un tort fin, delicat,elegant si este perfect pentru o masa festiva. Pe langa toate aceste aspecte este un tort mai putin dulce si fara gluten, deci prezinta unele elemente mai sanatoase si mai putin alergenice.
Tortul aceste este de fapt a doua reteta din cadrul campaniei “Dulciuri de Craciun fara gluten”, organizata de Ruxandra si Dr. Schar., un tort festiv si impresionant.
2 oua mari
3 linguri zahar
2 linguri cu varf faina Mix It Universal Dr Schar
2 linguri nuca de cocos
1 lingura ulei
1 praf de sare
6 piscoturi Savoiardi Dr Schar
Sirop
1 lingura zahar
200 ml apa
Mousse de zmeura si trandafiri
100 ml suc de zmeura + 1 lingura de zahar
100 gr mascarpone + 1lingura zahar pudra
100 gr frisca + 1 lingurita zahar vanilat
1 lingurita apa de trandafiri
5 gr gelatina
Mousse de cocos si iaurt
200 ml lapte de cocos
200 gr iaurt + 3 linguri zahar vanilat
300 gr frisca + 1 lingura zahar vanilat
8 gr gelatina
Jeleu de zmeura
150 ml sirop de zmeura + 2 linguri zahar
4 gr gelatina
Decor
200 gr ciocolata alba
1 lingurita ulei vegetal
zmeura
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20-21cm diametru.
Ouale la temperatura camerei le mixam impreuna cu un praf de sare si cu zaharul pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul si mai mixam putin pana la omogenizare apoi oprim mixerul.
Peste crema de oua punem faina si nuca de cocos si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Punem compozitia de blat in tava si nivelam.
Coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit.
Suc de zmeura. Punem 400 gr de zmeura (congelata sau proaspata) pe foc mediu. Lasam zmeura sa fiarba 5-6 minute pana isi lasa tot sucul. Strecuram zmeura si masuram 250 ml de suc pe care il punem deoparte.
Mousse de zmeura si trandafiri.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana se transforma intr-o frisca ferma. O dam la rece.
Mascarpone il amestecam cu zaharul pentru a deveni mai cremos. Il lasam deoparte.
Masuram 100 ml de suc de zmeura si il punem pe foc impreuna cu o lingura de zahar.
Punem 5 gr gelatina la hidratat in 30 ml de apa rece. Cand sucul de zmeura e cald oprim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine pentru a se dizolva gelatina. Adaugam si apa de trandafiri apoi incorporam mascarpone. Dam crema la rece.
Incorporam frisca in crema de zmeura ( putin intarita insa inca lichida ) cu miscari de jos in sus. Tapetam cu folie alimentara o tava de 17-18 cm diametru si punem crema de zmeura in ea. Acoperim crema cu folie si o dam la congelator pentru jumatate de ora.
Mousse de cocos.
Punem gelatina la hidratat in 30 ml de apa rece. Laptele de cocos il incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam gelatina hidratata amestecand foarte bine. Adaugam si iaurtul si zaharul pudra. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana se transforma intr-o frisca ferma. O dam la rece pana se intareste usor crema de cocos.
Incorporam frisca in crema de cocos cu miscari de jos in sus ajutandu-ne de o spatula.
Sirop. Caramelizam o lingura de zahar. Adaugam apa si lasam pe foc pana se topeste zaharul caramelizat.
Asamblare. Punem blatul racit inapoi in tava in care l-am copt. Il intepam din loc in loc cu o scobitoare si apoi il insiropam cu cateva linguri de sirop caramel.
Peste blat turnam jumatate din crema de cocos. Deasupra cremei asezam cateva piscoturi Savoiardi. Fiecare piscot il insiropam cu siropul caramel inainte de a-l pune peste crema.
Peste piscoturi rasturnam crema de zmeura scoasa din congelator si continuam cu restul de crema de cocos.
Dam tortul la frigider.
Jeleu de zmeura. Punem gelatina la hidratat in 30 ml apa rece. Sucul de zmeura il punem pe foc impreuna cu zaharul. Cand e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina amestecand bine pentru a se topi complet si distribui uniform. Turnam jeleul de zmeura deasupra tortului si dam tortul din nou la rece pentru minim 4 ore, preferabil peste noapte.
Decor. Topim ciocolata alba la bain marie impreuna cu o lingurita de ulei. Formam din ciocolata alba banuti de diferite dimensiuni si bastonase. Punem decoratiunile la rece.
Scoatem cu grija tortul din tava in care l-am asamblat. Ornam tortul cu bastonasele si banutii din ciocolata alba dupa preferinta.
Pentru o mai buna stabilitate a decoratiunilor de pe tort este bine sa folosim putina ciocolata topita pe care o vom pune pe spatele decoratiunilor inainte de a le lipi de tort.
Este un tort putin mai complex insa merita toata osteneala. Este minunat. Enjoy!
adnia says
pe mine ma innebunesc torturile tale, plus ca faci niste poze incredibil de frumoase
Kyra says
Imaginile sint graitoare!
Simt pe cerul gurii aroma de zmeura!
catkitchen says
Eu nu pot decat sa-mi imaginez ca ma servesti cu o felie 😉 ….. caci la mine nu vei vedea asa realizare !!!
Felicitari ptr toate dulcegariile minunate pe care le faci !!!
Mii de imbratisari !
Haplea says
Wow cat de bine arata!!!
Didi says
asa de frumos si stiu precis ca si gustos
Valy says
Buna!
Aratos tort dar are lipsuri in reteta, Imi permit sa spun acest lucru si am fost foarte dezamagita. Cantitatea de zahar este ffff mica, nesemnificativa ceea ce nu permite evidentierea aromeleor de capsuni respectiv cocos. Cantitatea de zahar trebuie marita, experimental la 5 linguri pentru fiecare mousse.