Reteta aceasta de turta dulce pe care am descoperit-o pe blogul Codrutei m-a cucerit din prima clipa. Apoi m-am pus pe treaba. Am facut-o de cateva ori pana acum si mereu am fost foarte multumita de rezultat. Seamana enorm de mult cu turta dulce de care m-am indragostit in copilarie. Turta dulce pe care o ador si acum. Este exact asa cum trebuie sa fie o turta dulce: invelis crocant, un miez moale si aromat.
Reteta este chiar usoara si o recomand tuturor iubitorilor de turta dulce. Enjoy!
Ingrediente
480 grame faina ( 150 + 330 )
200 gr zahar + 1 lingura
125 gr apa
50 gr unt moale
1 ou
1/2 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
1/2 lingurita scortisoara
1/3 lingurita pudra de ghimbir
1 praf de piper negru
Se adauga scortisoara, ghimbirul, piperul negru, nucsoara rasa si restul de zahar si se lasa pe foc pana cand zaharul e complet topit. Oprim focul si adaugam 150 grame de faina , toata odata, si amestecam bine pana obtinem un fel de crema. Dam amestecul la rece.
Preinzalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade). Tapetam cu hartie tava mare de la cuptor.
Amestecul restul de 330 grame de faina cu sarea si bicarbonatul. Turnam peste ea crema racita, oul si untul si incepem sa framantam. Framantam cateva minute pana cand aluatul devine elastic si nelipicios. Daca mai este nevoie mai adaugam o lingura de faina, dar nu mai mult.
Rupem din aluat bucati de aproximativ 30 de grame si le dam forma unor bile. Punem bilele in tava. In timp ce modelam bilele le acoperim pe cele din tava cu un prosop umed/folie alimentara ca sa nu se usuce aluatul.
Dam tava la cuptor si coacem turta dulce timp de 13-15 minute. Turta trebuie sa fie usor moale la atingere cand e gata. Scoatem turta dulce din cuptor si o transferam pe un gratar la racit.
Cat timp se coace turta dulce putem sa facem glazura. Mixam albusul cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Adaugam zaharul , cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final adaugam si apa fierbinte si mai mixam 1-2 minute.
Pregatim un vas cu capac si punem in el 3-4 linguri de glazura. Adaugam apoi cateva bucati de turta dulce si incepem sa scuturam bine vasul pentru a acoperi complet turta cu glazura de albus. Scoatem turta dulce glazurata pe hartie de copt si o lasam la uscat. Cand glazura este uscata putem sa transferam turta dulce intr-o cutie ermetica.
Turta este delicioasa, veti fi incantati de ea. Pofta buna!
Dohotariu-Avram Alina says
Super!😋
excursii scolare says
Ador turta dulce si sper sa imi iasa si mie atat de frumos cum ti-au iesit tie!
Draghici Ana says
Buna,
La ce temperatura se va seta cuptorul pentru a coace bilutele de turta?
Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Ana. Cuptorul il punem la foc mediu, in jur de 180 de grade. O zi frumoasa!
gina says
Buna,ceva nu a mers bine ,am respecrat reteta si nu au esit areate ,cu timpul de la coacere 30 min la 180 si parca tot mai trebuia ,usor cleioase in interioe ,unde am gresit?