Dovleacul si cartamelul sunt una din combinatiile mele preferate. Am mai folosit-o intr-un tort delicios cu dovleac, caramel si ciocolata, un tort de sarbatoare.
Acest cheesecake a fost unul reusit si tare drag mie. Singura problema a fost ca s-a terminat foarte repede. Insa bucuria s-a datorat faptului ca a fost savurat si tare apreciat de toti cei care l-au gustat.
Crusta
100 gr biscuiti digestivi
100 gr nuca
50 gr unt
1 lingura zahar
Umplutura
150 gr dovleac copt
100 gr ciocolata alba
500 gr crema de branza
100 ml smantana grasa
50 gr zahar
2 oua mari
1 lingura amidon
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita pudra de ghimbir
1/2 lingurita scortisoara
Decor
80 gr zahar
100 gr smantana
50 gr unt
2 foi gelatina
nuci
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 8-10
Crusta.
Punem nucile si biscuitii intr-un robot de bucatarie si le macinam fin. Topim untul la foc mic apoi il adaugam peste amestecul sfaramicios impreuna cu lingura de zahar.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 18-20cm diametru.
Punem amestecul pentru crusta in tava si-l apasam bine cu fundul unui pahar, sau cu dosul unei linguri.
Coacem crusta timp de 10 minute apoi o scoatem din cuptor si reducem focul la 160 de grade.
Umplutura.
Topim ciocolata alba la bain marie si o lasam deoparte. Dovleacul il facem piure cu o furculita sau blender.
Crema de branza si smantana le mixam impreuna cu zaharul timp de 3 minute pana obtinem un amestec cremos. Adaugam amidonul, extractul de vanilie si omogenizam.
Ouale le adaugam pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Luam o treime din crema de branza si o amestecam cu ciocolata alba. Punem crema peste crusta din tava.
Restul de crema il amestecam cu piureul de dovleac, pudra de ghimbir si scortisoara. Turnam aceasta crema peste crema cu ciocolata alba din tava. Nivelam si dam cheesecake-ul la cuptor pentru 50-55 de minute.
Cand e gata oprim focul si-l mai lasam in cuptor, cu usa intredeschisa, pana la racirea completa apoi il dam la rece peste noapte.
Decor.
Caramelizam zaharul intr-o tigaie cu fund gros. Cand capata o culoare auriu inchis oprim focul, adaugam smantana si untul si amestecam bine – dar cu grija la aburi – pana la omogenizare.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema caramel si lasam totul la rece.
Cand crema e rece o punem peste cheesecake si dam din nou la rece pentru a se intari crema caramel.
Dupa 2-3 cheesecake-ul poate fi decorat si portionat dupa preferinta. Enjoy!
Dohotariu-Avram Alina says
Cât e de fain, îmi lasă gura apă, pe bune!
Paula Gafitescu says
Alina, ma bucur mult ca-ti place. Te pup!
Claudia V. says
Wow! Ce apetisant arata!
Paula Gafitescu says
Multumesc CLaudia! :*
Anonymous says
ce fel de smantana ai folosit pentru decor? Gelatina ai adaugat-o in caramelul fierbinte sau l-ai mai lasat putin sa se raceasca?
Arata superb si delicios!
Laura C
Paula Gafitescu says
Buna Laura. Am folosit smantana grasa de tara insa se mai poate folosi si o smantana cumparata cu procent mare de grasime. Marca Rustic are 30% grasime si o mai folosesc si eu uneori.
Gelatina am adaugat-o in caramelul cald, nu chiar fierbinte pentru a nu distruge proprietatile acestuia.
O seara frumoasa iti doresc!
inchirieri microbuze says
Ador Cheesecke-ul iar prajitura ta este absolut delicioasa!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos!
Natalia Naty says
vai de mine cum arata. neaparat trebuie sa il fac
Paula Gafitescu says
Natalia, ma bucur mult ca-ti place!
Anonymous says
Visez la acest cheesecake de cand l-ai postat! Cu prima ocazie il fac si eu. Felia de cheesecake e taiata din acelasi cheesecake prezentat pe platou? Mi se pare ca in sectiune caramelul atinge marginile feliei, pe cand in poza in care e prezentat cheesecake ul intreg, caramelul este doar in mijloc.
Laura C
Paula Gafitescu says
Este un super cheesecake 😉 Da, felie este din acelasi cheesecake prezentat intreg. Chesecake-ul, pe langa crema caramel cu gelatina de deasupra este ornat si cu caramel simplu, putin lichid care intr-adevar l-am pus doar in mijloc, iar in sectiune acel caramel nu e prea vizibil
Laura C says
Este a 2a oara cand fac acest cheesecake. delicios. Spor in tot ce faci,stiu ca nu e usor.
Alice B. says
In sfarsit a venit vremea dovleacului! O intrebare: crexi ca dovleacul copt se poate congela? Sau se congeleaza doar sub forma cruda (eventual ras)?. Multumesc!