Saratelele sunt printre preferatele mele cand vine vorba de rontaiala. As inlocui oricand biscuitii si fursecurile cu asa ceva. Motiv pentru care le fac destul de des. Nu necesita o tehnica prea complicata, se fac din ingrediente la indemana oricui si pot fi aromatizate dupa bunul plac.
In trecut am mai facut si varianta foarte simpla de saratele cu cascaval, sau varianta putin mai aromata de saratele picante cu branza. Acum am ales o varianta destul de clasica de saratele cu branza si chimen, facute cu untura si branza maturata de oi. Un deliciu!
Ingrediente
350 gr faina
50 gr untura (100 gr unt)
200 gr branza de oi
1 ou
2-3 linguri smantana grasa
1 ou pentru uns
seminte de chimen
Cernem faina iar in mijlocul ei punem untura. Incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam branza de oi, oul si smantana si continuam framantarea pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Dupa caz mai completam cu faina sau cu smantana asstfel incat sa ajungem la consistenta dorita.
Invelim aluatul in folie si-l introducem la frigider pentru 1-2 ore. Aluat ferm il scoatem din frigider si-l intindem intr-un dreptunghi gros de 1cm aproximativ. Ungem intreaga suprafata cu ou batut si presaram seminte de chimen. Apasam usor.
Taiem fasii subtiri de aluat pe lungime cu ajutorul unui cuter sau rola de taiat. Facem cateva taieturi si pe latime, astfel incat sa obtinem saratele de lungimea dorita.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Asezam saratelele in tava lasand o distanta mica intre ele.
Coacem saratelele cu branza si chimen timp de aproximativ 20 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Sunt grozave!
Ariana says
Sunt preferatele mele dar eu folosesc branza telemea deoarece fetelor nu le place branza de oaie. O reteta foarte buna iar saratelele sunt fragede.
Ofelia says
Salut! Nu am făcut niciodată până acum sărățele și aș vrea să încerc rețeta ta. Spune-mi, te rog, nu e nevoie de praf de copt sau bicarbonat de sodiu?
P.S. Am făcut tarta cu gem de căpșuni și nuci după rețeta ta și a ieșit minunat! Mulțumesc!
Ofelia
Paula Gafitescu says
Buna Ofelia. Eu nu folosesc agent de crestere la saratele. Ele cresc datorita grasimii care o contin.
Ma bucur ca ti-a placut tarta!
Iulia says
buna paula, pot jolosi ricotta sau cascaval :)…in zona care locuiesc eu in franta, nu se gaseste branza ca a noastra, sau feta?
sa ai o primavara minunata si sa be incanti mult timp cu retete minunate!
Paula Gafitescu says
Buna iulia, cred ca ar mrge bine cascavalul. Zi frumoasa si multumesc de urari!
Tatiana Popescu says
Buna Paula! Cind spui brinza de oi te referi la telemea, corect? Merci! Tatiana
Paula Gafitescu says
Buna Tatiana, ma refer la o branza gen branza de burduf. Noi facem o branza din cas de oi razuit si apoi amestecat cu sare.
Calin cristina says
Buna. In loc de untura se poate folosi ulei? Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna, cu untura merge cel mai bine.