Din categoria retetelor de cozonac nu putea sa lipseasca aceasta coronita cu mac, pufoasa si plina de umplutura delicioasa. Aluatul folosit este unul clasic de cozonac, un aluat dospit dulce usor de lucrat si cu o textura grozava. Umplutura este simpla, cu ingrediente putine, insa foarte apreciata de toti iubitorii de mac – stiu ca sunt persoane care nu au relatii foarte bune cu macul, insa pentru acestea am multe retete de cozonac cu nuca/alune
Aluat de cozonac
reteta aici
Umplutura
300 gr mac
200 ml lapte
150 gr zahar
1 lingura zahar pudra vanilat
1 ou pentru uns
Timp de preparare: 40 min Timp de asteptare: 2 ore Timp de coacere: 45 min
Nu voi mai detalia aici modul de preparare al aluatului de cozonac pentru ca il puteti gasi foarte bine explicat la reteta de cozonac cu crema de nuci si cacao.
Cat timp dospeste aluatul putem sa pregatim umplutura. Macul il macinam fin. Punem laptele pe foc impreuna cu macul si cu zaharul si lasam amestecul la fiert timp de 10-12 minute pana se ingroasa. Oprim focul si adaugam zaharul vanilat. Amestecam, acoperim cu folie alimentara si dam crema la rece.
Ungem bine cu ulei o forma de guguluf, sau orice o tava rotunda incapatoare. Eu am folosit forma de guguluf pentru ca e mai usor de realizat coronita.
Aluatul dospit il rasturnam pe blatul de lucru bine infainat. Il framantam usor si-i dam o forma rotunda. Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de 0.5 cm.
Distribuim umplutura uniform pe suprafata aluatului. Rulam aluatul cat de strans putem. Punem sulul obtinut in forma unsa. Crestam cozonacul din loc in loc cu un cutit bine ascutit. Ungem coronita cu ou batut si-o lasam la dospit timp de 30-60 de minute pana cand ajunge la partea superioara a tavii.
Cu 20 de minute inainte de a coace cozonacul va trebui sa pornim cuptorul si sa-l fixam pe o temperatura de 190 de grade. Dupa ce aluatul a dospit destul vom introduce tava in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si continuam coacerea pentru inca 30-35 de minute.
Cand coronita e rumena si frumoasa oprim focul si scoatem tava din cuptor. Mai lasam coronita timp de 10 minute in tava apoi o transferam pe un gratar la racit.
Lasam cozonacul sa se raceasca complat iar apoi o putem felia dupa preferinta. Pofta buna!
MIHA says
imi doresc sa imit rimiteti(scrieti) o reteta de pasca cu ciocolata,daca se poate
o zi cat mai frumoasa si spor la treaba!
Laura Nechita says
Arata senzational, cred ca iti voi urma exemplul! Va pupam si va uram sarbatori cu bine, sanatate si lumina!