Pasca cu smantana este un desert foarte usor de pregatit. Este foarte potrivita atat pentru sarbatorile Pascale, fiind un dulce traditional si foarte apreciat, dar si in afara evenimentului. Merge de minune cand ne dorim un desert simplu, cremos si aromat. Este un fel de cheesecake insa nu are deloc branza. Are o crusta asemanatoare tartelor. Umplutura este doar din smantana si oua si acest lucru o face foarte cremoasa si da, irezistibila! Va invit sa o incercati.
Aluat
175 gr faina
100 gr unt
2 linguri zahar pudra
2 galbenusuri
Umplutura
600 gr smantana
4 oua
2 albusuri
7 linguri zahar
4 linguri faina
3 linguri gris
1 praf de sare
1 pastaie de vanilie
coaja rasa de lamaie
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 50 min Nr portii: 12-16
Preincalzim cuptorul la 170 de grade. Tapetam cu unt o forma rotunda de copt de diametru 24 cm.
Amestecam faina cu untul moale, zaharul si galbensurile pana obtinem un aluat omogen. Dam aluatului o forma rotunda si il punem in tava deja pregatita. Apasam usor si uniformizam astfel incat sa acoperim bine fundul tavii. Cat timp pregatim umplutura, dam aluatul la rece.
Separam galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri punem faina, grisul, smantana si omogenizam. Amestecam bine apoi adaugam semintele de la pastaia de vanilie si coaja rasa de lamaie.
Albusurile le batem bine cu un praf de sare pana cand obtinem o spuma ferma. Adaugam zaharul pe rand si continuam mixarea. Punem bezeaua astfel obtinuta peste crema de smantana si amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Dupa ce am omogenizat umplutura o turnam peste crusta si nivelam. Coacem pasca timp de 40-50 de minute la foc potrivit pana cand se umfla usor si se rumeneste la suprafata.
Dupa ce oprim cuptorul o mai lasam 2 ore in cuptor pentru a se raci treptat. O introducem apoi la frigider pentru cateva ore. In momentul servirii o pudram cu zahar si o servim cu pofta. Este un deliciu de pasca, enjoy!
Sursa mea de inspiratie pentru aceasta pasca minunata a fost bucataria Nainei. Multumesc frumos!
Alina says
Minunat arată, Paula! Sărbători fericite!
Haplea says
Sarbatori fericite!
Alina Vicu says
Sarbatori cu lumina si liniste sufleteasca!
Simona says
Hristos a Inviat!! Minunat arata pasca cu smantana! Trebuie sa incerc si eu odata..
irina says
Bună Paula și mulțumesc pt rețetele minunate !
Duminica viitoare sărbătoresc Pastele iar aceata reteta de pasca pare a fi super buna . Crezi ca pot folosi o smântână cu grăsime de 12%? Dacă pasca se face așa de ușor vreau și un cozonac, ce reteta recomanzi ?
Mi-e tare greu sa aleg o retete când mă uit la ce minunății ti-au ieșit ….
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Pasca aceasta eu am facut-o cu o smantana mai grasa, in jur de 30% grasime. O smantana dulce de casa. Sincer nu stiu cum o sa iasa cu o smantana 12% grasime, care e mai degraba un iaurt. Ai putea sa combini, jumatate de smantana sa fie 12% si cealalta putin mai grasa ( 30% as recomanda ). Cozonacii mei preferati sunt acestia: https://www.enjoy-dessert.ro/2013/12/cozonac-cu-nuca-si-ciocolata.html
Mult spor iti doresc!
Irina says
Multumesc frumos pt raspuns Paula.
Din pacate aici nu se gaseste smantana mai grasa de 12-14 % , singura cu 32% grasime este cea pt frisca.
Smantana de casa nu am fact niciodata fapt pt care nu am o reteta… M-am tot uitat la tine pt site si nu prea am gasit fara aluat de cozonac, sti cumva vre-o reteta ?
O zi frumoasa !