Din cand in cand mi se face pofta de aluat dospit. Si ce poate fi mai bun decat sa combini aluatul dospit, pufos cu verdeturi proaspete de sezon? Spirale cu crema de branza si leurda a fost alegerea mea. O alegere delicioasa zic eu. Spirale aromate din aluat pufos cu leurda si o umplutura cremoasa de branza. Reteta e simpla, dupa cum urmeaza.
Aluat
600 gr faina
1 lingurita sare
20 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
2 oua mari
50 gr unt moale
1 lingura zahar
1 legatura leurda
Umplutura
400 gr branza cremoasa de vaci
1/2 legatura marar
3 catei usturoi
1 lingurita sare
piper, turmenic
Leurda o spalam bine, o uscam cu ajutorul unui prosop curat, apoi o taiem in fasii subtiri. Cernem faina intr-un bol incapator iar in mijloc facem o adancitura.
Incalzim usor 200ml lapte, punem lingura de zahar si drojdia si le lasam asa timp de 10 minute.
In adancitura din faina punem laptele cu drojdia, ouale. leurda si incepem sa framantam. Cand aluatul incepe sa se omogenizeze adaugam sarea si untul si framantam bine – cel putin 10 minute – pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte, iar daca este prea moale se mai poate suplimenta cu faina, cate o lingura o data.
Punem aluatul intr-un loc caldut ferit de curenti si-l lasam la dospit pentru o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Pentru crema amestecam bine branza de vaci cu mararul, sarea, piperul. Dupa gust putem sa punem si usturoi si turmenic.
Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru bine infainata. Il intindem intr-un dreptunghi gros de 0.5 cm. Pe suprafata aluatului intindem crema de branza apoi rulam strans. Din sulul obtinut vom taia spirale cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Punem spiralele astfel obtinute intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut. Lasam spiralele inca 20-30 de minute la dospit.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem spiralele la cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le mai lasam 15-20 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Sunt delicioase atat calde cat si reci. Merg bine alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt. Enjoy!
De doua ori like: pentru forma si pentru gust!
Buna Paula! Pot sa le fac cu branza
feta si spanac? Multumesc!
Buna Alina, cu siguranta ca se pot face. Trebuie doar sa faci o compozitie usor de intins din cele doua ingrediente.