Aceasta reteta o aveam pregatita de ceva vreme insa nu mi-am facut timp sa v-o impartasesc si voua, pana acum. Vestea buna este ca mere se gasesc destule prin piata, deci puteti sa o faceti oricand va e pofta de o tarta cu mere, caramel si migdale. Combinatia este una tare buna, eu o indragesc mult. Caramelul merge foarte bine cu merele, le da un plus de aroma si personalitate.
Tarta se face simplu, aluatul pentru crusta este unul clasic cu faina si unt iar umplutura abunda de mere aromate, zahar brun si migdale. Deasupra completam povestea acestei retete cu un caramel delicios, delicios!
Crusta
250 gr faina
120 gr unt
1 galbenus
1 praf sare
1 lingura zahar pudra
2 linguri lapte rece
Umplutura
6 mere mari
50 ml apa
1 lingura zahar
50 gr unt
1 ou
120 gr zahar brun
50 gr faina
50 gr migdale macinate
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita pudra de ghimbir
nucsoara rasa, sare
Decor
caramel – reteta aici
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min Nr portii: 10-12
Amestecam faina cu praful de sare, zaharul si cu untul rece taiat cubulete pana cand vom obtine un aluat sfaramicios. Galbenusul il batem putin impreuna cu laptele apoi il punem peste aluat si omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o forma de tarta rotunda. Intindem aluatul intr-o foaie rotunda subtire de 0.5 cm si transferam aluatul in tava. Indepartam surplusul si aranjam marginile tartei. Intepam crusta din loc in loc cu o furculita. Peste crusta punem hartie de copt si boabe de fasole, apoi dam crusta la rece pentru 20 de minute.
Dupa 20 de minute introducem crusta in cuptorul incins si o coacem timp de 20 de minute. Scoatem tava, indepartam boabele de fasole cu tot cu hartia de copt apoi reintroducem tava pentru inca 5 minute in cuptor. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit.
Merele le curatam de samburi si cotor – eu am pastrat coaja dar voi puteti sa o inlaturati. Punem 50 gr unt la topit intr-o tigaie iar peste el adaugam merele si zaharul brun. Lasam merele pe foc 5, maxim 10 minute, pana cand incep sa fiarba si se caramelizeaza usor. La final trebuie sa mai ramana putin lichid in tava, nu-l lasam se se evapore de tot.
Lasam merele cateva minute la racorit. Separat amestecam faina cu migdalele macinate si condimentele: nucsoara, scortisoara, ghimbir, nucsoara rasa si sare.
Peste merele racorite punem oul, apa apoi ingredientele uscate si vanilia. Amestecam bine. Turnam compozitia peste crusta. Din loc in loc punem cateva felii de mere. Deasupra presaram migdale macinate.
Coacem tarta pentru 30-35 de minute pana cand se rumeneste frumos. Scoatem tarta din cuptor cand e gata si o lasam la racit. Deasupra ornam cu caramelul delicios si savuram cu pofta, Enjoy!
Adina says
Ce bunatate ai facut,o sorb din priviri !