Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune un tort simplu insa delicat si bogat in arome. Blatul genoise delicat cu ciocolata este completat de crema fina de branza si frisca cu gust de vanilie iar apoi de crema de capsune aromate. Ca sa nu ducem lipsa de ciocolata am mai strecurat si o crema discreta de ciocolata printre blaturi iar decorul a fost tot din ciocolata, binenteles.
Sunt cativa pasi pentru realizarea torturlui, insa sunt simpli iar ingredientele sunt la indemana. Trebuie sa ne alocam aproximativ doua ore si apoi vom avea gata o minunatie de tort. Enjoy!
Genoise de cacao
170 gr ciocolata neagra 60%
177 gr apa fierbinte
6 oua
1 praf sare
150 gr zahar
120 gr faina
Sirop de cacao
150 ml apa fierbinte
80 gr zahar
30 gr cacao
50 ml suc de capsune
Crema de capsune
200 gr capsune proaspete/congelate
50 gr zahar
50 ml apa
1 lgta esenta de vanilie
3 linguri amidon
Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra 80%
100 ml smantana dulce
20 gr unt
Crema de branza si frisca
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
80 gr zahar pudra
Decor
80 gr ciocolata
50 gr unt
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12-14
Blat. Punem apa fierbinte peste ciocolata si o lasam asa doua minute. Amestecam apoi pana la omogenizare. Lasam crema deoparte.
Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Faina o incorporam usor cu miscari de jos in sus, la fel procedam si cu crema de ciocolata racita. Trebuie sa avem grija sa nu scoatem aerul din crema de oua.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 2 tavi cu diametru de 16-18 cm. Le ungem cu unt si le tapetam cu hartie de copt. Repartizam compozitia in cele doua tavi si coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea.
Scoatem blaturile pe un gratar la racit cand sunt gata. Dupa racirea completa le taiem in doua pe orizontala.
Sirop. Amestecam apa fierbinte cu zaharul, cacaoa si sucul de capsune pana cand obtinem un sirop omogen. Daca nu avem suc/sirop de capsune putem sa inlocuim cu apa. Lasam siropul la racit.
Crema de capsune. Capsunele le punem pe foc impreuna si zaharul. Le lasam sa fiarba 5-10 minute pana se inmoaie. Amidonul il diluam in 50 ml apa si-l punem peste capsune. Amestecam energic pentru a obtine o crema fara cocoloase. O lasam sa fiarba 2-3 minute apoi o luam de pe foc. Adaugam vanilia si amestecam.
Crema de ciocolata. Topim la bain marie smantana cu ciocolata si untul. Omogenizam iar apoi punem crema deoparte.
Crema de branza. Mixam branza cu 50 gr zahar pana cand devine pufoasa, o dam la rece. Smantana pentru frisca o mixam cu restul de zahar pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Incorporam frisca in crema de branza cu miscari de jos in sus.
Insiropam toate blaturile cu sirop si le lasam deoparte 30 de minute pentru a avea timp sa absoarba lichidul. Punem un blat pe platou si ungem cu un strat subtire de crema de ciocolata. In mijloc punem 2-3 linguri din crema de capsune iar pe exterior vom pune crema de branza. Procedam la fel cu restul de blaturi. Cel din urma il vom imbraca in glazura de ciocolata topita la bain marie.
Ornam tortul cu capsune si-l dam la rece pentru 2-3 ore pana se stabilizeaza cremele. Il taiem dupa preferinta si servim cu mare pofta!
simonacallas says
Arata superb acest tort! Elegant, rafinat, apetisant – cum sunt toate deserturile tale
Simona says
Ce tort frumos si cred ca si foarte delicios!! Iar pozele sunt superbe!!