In ultima vreme am incercat cateva de retete de pastiserie frantuzesti. Am inceput cu aceasta brioche minunata iar apoi am continuat cu “pains au lait” si “croissants aux chocolat”. Azi va las aceasta reteta de french brioche – briosa frantuzeasca, iar celelalte vor urma in curand.
Brioche ( briosa ) este o paine delicata cu oua si destul de mult unt. Nu se face foate greu insa procedeul este putin anevoios. Aluatul dupa ce este fratamantat trebuie sa stea cateva ore bune la frigider, cel putin 12, si abia apoi putem sa lucram cu el. Dupa ce este modelat mai trebuie sa stea la crescut intr-un loc caldut si abia apoi putem sa punem minunata briosa la cuptor. Rezultatul insa este grozav. Este o paine atat de buna si aromata. Nu este dulce, insa are gustul acela grozav de unt. In concluzie este o painica grozava la micul dejun, langa o cana calda cu lapte.
Ingrediente
350 gr faina
10 gr drojdie proaspata
4 oua mari
5 gr sare
50 ml lapte
20 gr zahar
200 gr unt moale
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 14 ore Timp de coacere: 45 min
De obicei framant aluatul cu mana, atunci cand fac un aluat dospit clasic, insa acum m-am folosit de mixer pentru ca este un procedeu de framantare mai indelungat.
Cernem faina si o punem in bol. Deasupra presaram sare. Laptele il incalzim usor apoi oprim focul. Punem zaharul si drojdia peste lapte si lasam la dospit 10 minute.
Peste faina turnam maiaua si ouale. Incepem sa framantam cu mixerul. Framantam timp de 10 minute pana cand aluatul devine elastic si bine omogenizat.
Incepem sa adaugam untul treptat, cate o bucata pe rand. Framantam dupa fiecare bucata de unt adaugata pana cand aluatul e omogen. Dupa ce am terminat de adaugat untul mai framantam timp de 10 minute pana cand aluatul e moale, elastic si se dezlipeste de pe peretii bolului. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit la temperatura medie pana isi dubleaza volumul. Apasam apoi usor aluatul pentru a scoate aerul. Il acoperim cu folie alimentara si-l introducem la frigider pentru 12 pana la 24 de ore.
A doua zi scoatem aluatul din frigider. Va fi un aluat mai ferm, mai putin moale si mai usor de lucrat cu el. Pregatim tava/tavile in care vrem sa coacem briosa in sensul ca o/le vom unge bine cu unt. Eu am folosit doua forme mici rotunde de tort. Tapetam tava cu hartie de copt pe laterale astfel incat hartia sa depaseasca marginea tavii cu 10cm.
Modelam aluatul de briosa dupa forma dorita si apoi il punem in tava/tavi. Lasam la dospit din nou timp de aproximativ 2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
Preincalzim cuptorul la 200 grade. Ungem briosa crescuta cu galbenus de ou. O crestam din loc in loc cu un cutit ascutit si apoi o introducem in cuptorul incins. Dupa 15 minute reducem focul la 170 grade si mai coacem briosa timp de 30 minute.
Cand e gata scoatem briosa pe un gratar la racit, iar dupa 5 minute o scoatem din tava insa lasam hartia de copt in jurul ei pana la racirea completa.
Rezultatul este o briosa perfecta. Sa aveti pofta!
Ioana says
Ah, ce-mi plac franţuzismele!
Arată tare bine cu dulceaţă, mă face să vreau un tea party!
Paula says
Daaaa, si mie imi plac! Hai sa facem un tea party atunci 😉
Cristina says
Ce bunatate!!! Chiar as manca o felie!