Prajiturile cu blat si crema sunt prajituri elegante. Ele sunt potrivite pentru o ocazie speciala in familie, insa nu este obligatoriu. Putem sa facem o prajitura eleganta oricand ne este pofta si avem mai mult timp la dispozitie. Mie mi-a fost pofta de o prajitura buna si cremoasa si am facut o prajitura cu caramel si capsune. Combinatia este extrem de buna, nici nu are rost sa va mai spun. Straturi fine de blat genoise cu vanilie si cacao, crema dulce de caramel, crema aromata de capsune si mousse de capsune. A iesit un deliciu!
Blat
3 oua
100 gr zahar
80 gr faina de migdale
20 gr faina
20 gr cacao neagra
1 praf sare
20 gr unt topit
1 lingurita extract de vanilie
Crema caramel
200 gr dulce de leche
100 gr unt
2-3 linguri lapte
Crema capsune
300 gr capsune
3 linguri zahar
2 linguri apa
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar vanilat
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de dimensiuni 20×20 cm.
Ouale le mixam cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam faina de migdale si o incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit, extractul de vanilie si din nou amestecam usor. Impartim compozitia in doua. In jumatate din ea punem faina, iar in cealalta jumatate punem cacao. Amestecam usor pentru a nu scoate aerul din blat.
Turnam cele doua compozitii in tava si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-20 minute, pana cand se rumenesc usor. Scoatem blaturile din tava si le lasam pe un gratar la racit. Taiem blatul alb in doua bucati pe orizontala. Cel maro il lasam asa.
Crema caramel. Untul il mixam bine pana cand devine cremos. Adaugam dulce de leche si continuam sa mixam pana obtinem o crema uniforma. Adaugam laptele treptat pana cand vom obtine consistenta dorita pentru crema, ca si cea a caramelului mai gros.
Crema capsune. Spalam cele 300 grame de capsune si le rupem coditele. Le transformam in piure cu blenderul. Le punem apoi intr-o oala pe foc impreuna cu zaharul. Lasam amestecul sa fiarba timp de 5 minute apoi oprim focul. Punem gelatina la hidratat in doua linguri de apa. Dupa 5 minute adaugam gelatina peste capsune si amestecam bine. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat. O dam la rece pana se intareste crema de capsune. Incorporam frisca in jumatate din crema de capsune. Cealalta jumatate o lasam asa.
Asamblare. Punem o bucata de balat alb in tava. Peste el punem jumatate din crema caramel. Deasupra cremei asezam celelalt blat alb si-l ungem cu crema de capsune (fara frisca). Peste crema de capsune punem blatul maro. Turnam restul de crema caramel si o intindem frumos. Deasupra punem crema de capsune cu frisca (mousse-ul). Dam prajitura la rece pentru 3-4 ore, sau peste noapte.
Prajitura cu caramel si capsune este grozava chiar fara a fi decorata. Cine doreste poate sa o decoreze cu grilaj de frisca si fructe uscate, sau fasii de caramel. Este un deliciu!
Simona says
Ce prajitura frumoasa… Ador prajiturile tale!!
Paula says
Multumesc mult Simona. Te pup!
TeoBucatar says
Caramel si capsune, deliciu garantat!