Tort cu ciocolata, portocale si caramel – una din cele mai delicioase combinatii posibile. Pana acum le-am luat separat, ciocolata cu caramel si ciocolata cu portocale. Eram reticenta in ceea ce priveste caramelul cu portocalele insa rezultatul este mai mult decat surprinzator. Acest trio de arome m-a cucerit pe deplin si nu stiu cum de nu l-am incercat pana acum. Ciocolata amaruie, portocala dulce-acrisoara si caramelul dulce, totul se completeaza de minune.
Tortul acesta nu pot spune ca este usor de facut, cere putin timp si rabdare dar merita din plin. Pe langa faptul ca are aceste arome minunate este si fara gluten. Am folosit doar mixuri de la Dr Schar. Aceasta reteta se inscrie si ea in cadrul campaniei „MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar” organizata de Ruxandra impreuna cu Dr Schar. Enjoy!
Blat cacao
4 oua mari + 2 galbenusuri
5 linguri zahar
1 praf de sare
5 linguri Mix Patiserie Dr. Schar
2 linguri cacao
50 gr unt topit si racit
Blat albusuri
4 albusuri
1 praf de sare
5 linguri zahar
4 linguri Mix Patiserie Dr. Schar
50 gr fulgi de ciocolata
Chocolate cremeux
200 gr ciocolata neagra
250 ml smantana pt frisca
3 galbenusuri
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
Caramel cremeux
100 gr zahar
2 linguri apa
200 ml smantana pentru frisca
150 gr unt
3 galbenusuri
1 lingurita extract de vanilie.
Jeleu de portocale
200 ml suc de portocale
50 gr zahar
4 gr gelatina
Sirop
200 ml suc de portocale
100 gr zahar brun
Decor
200 gr ciocolata neagra
30 gr smantana grasa
25 gr unt
Blat cacao. Ouale impreuna cu galbenusurile le mixam bine cu sarea si zaharul pana isi tripleaza volumul. Incorporam si untul topit si mai mixam 1 minut. Oprim mixerul. Mixul patiserie il amestecam cu cacao. Incorporam ingredientele uscate in crema de oua cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si faina ( sau hartie de copt) o tava de 17-18 cm diametru si o tava de 12 mini cupcakes. Umplem cele 12 cavitati de cupcakes iar restul compozitiei o punem in tava. Coacem blatul timp de 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Cupcakes le scoatem dupa 15-20 de minute din cuptor. Le lasam la racit pe un gratar. Blatul il scoatem din tava si-l punem pe gratar. Il taiam in doua cand e rece.
Blat albusuri. Albusurile le mixam bine impreuna cu un praf de sare pana cand devin o spuma ferma. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana cand acesta e complet topit. Incorporam mixul Patiserie si fulgii de ciocolata prin miscari usoare de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mic – 140 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 17-18cm diametru. Turnam compozitia in tava si o dam la cuptor. Coacem blatul timp de 1 ora. Cand e gata il rasturnam pe un gratar, fara a-l scoate din tava, si lasam asa pana cand se raceste complet. Cand e rece il taiem in doua.
Sirop. Stoarcem sucul de la 2-3 portocale. Punem 200 ml de suc de portocale pe foc si-l incalzim usor. Oprim focul si adaugam zaharul. Amestecam bine pana cand zaharul e complet dizolvat.
Jeleu de portocale. Incalzim 200 ml duc de portocale impreuna cu zaharul. Cand e fierbinte oprim focul. Punem 4 gr gelatina la hidratat in 2 linguri apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina peste suc si amestecam bine. Lasam la rece.
Caramel cremeux. Punem zaharul si apa intr-o oala cu fund gros pe foc mediu. Lasam pe foc pana cand obtinem un caramel aramiu. Luam caramelul de pe foc si adaugam smantana. Amestecam energic avand grija la aburi. Treptat adaugam si galbenusurile si amestecam continuu. Punem amestecul pe foc si-l lasam 5 minute pana se ingroasa. La final incorporam untul si extractul de vanilie. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o dam la rece.
Chocolate cremeux. Punem smantana cu zaharul pe foc mic. Galbenusurile le mixam usor cu un praf de sare. Ciocolata o rupem bucati mici. Cand smantana e fierbinte o turnam peste galbenusuri si amestecam incontinuu. Punem amestecul pe foc mic si lasam 5-10 minute pana se ingroasa, fara a fierbe insa. Oprim focul si adaugam ciocolata. Dupa 2 minute amestecam bine pentru a obtine o crema fina. La final punem si extractul de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.
Decor. Topim ciocolata la bain marie impreuna cu untul si smantana. Pregatim hartie de copt pe o tava mare. Facem fasii de ciocolata cu o lingura. Dam fasiile la rece.
Asamblare. Insiropam bine toate cele 4 blaturi cu sirop de portocale. Pregatim o tava cu peretii inalti, sau un inel reglabil de tort. Punem un blat de cacao si peste el intindem jeleul de portocale. Punem un strat de crema de caramel. Peste crema caramel punem un blat de albusuri apoi jumatate din crema de ciocolata. Continuam cu un nou blat de albusuri apoi crema caramel. Pastram 100 gr crema caramel deoparte. Peste crema caramel punem crema de ciocolata iar deasupra ultimul blat de cacao. Glazuram tortul cu putin ganache de ciocolata (50 gr ciocolata, 50 ml smantana topite la bain marie). Peste ganache punem cupcakes de ciocolata si le ornam cu crema de caramel pastrata. Dam tortul la rece pana a doua zi. A doua zi luam inelul din jurul tortului si imbracam tortul in fasiile de ciocolata. Se feliaza perfect cu un cutit cu taisul fierbinte.
Este un tort minunat perfect pentru o sarbatoare. Iar pentru mine este o sarbatoarea pentru ca aniversez 3 ani frumosi de blog. Trei ani in care am avut realizari, esecuri, si evenimente diverse. Trei ani de retete care au trecut si cu bune si cu rele. Trei ani in care am mai acumulat experienta in arta culinara si sunt fericita pentru acest lucru. Sunt fericita pentru ca pot face ceea ce-mi place si ca pot sa va impartasesc din experientele mele in bucatarie. Va multumesc ca ma urmariti si va invit la tort!
La multi ani Enjoy Dessert!
gianina says
mixul se poate inlocui cu altceva? Aici nu gasesc..
Alina Vicu says
La multi ani frumosi si inspirati!
Minunat tort! <3
Paula says
Multumesc frumos ALina! Pupici
Nicoleta says
Buna Paula,
Vreau sa pregatesc maine TORT CU CIOCOLATA, PORTOCALE SI CARAMEL – FARA GLUTEN.
Imi fac temele ce ingrediente trebuie sa cumpar. Am o provocare cu decorul caci nu sunt mentionate cantitatile in prima parte. Se poate, te rog, sa mi spui cam ce cantitati ar trebui sa achizitionez.
“Decor. Topim ciocolata la bain marie impreuna cu untul si smantana. Pregatim hartie de copt pe o tava mare. Facem fasii de ciocolata cu o lingura. Dam fasiile la rece”
Multumesc,
Nicoleta
Paula Gafitescu says
Buna Nicoleta, nu ii amintesc exact dar as spune ca 200 gr ciocolata neagra, 30 gr smantana grasa si 25 gr unt. Daca ramane surplus de ciocolata, nu e problema, se poate congela si refolosi.
Nicoleta says
Multumesc!