Pains au lait sunt niste painici dragalase cu lapte, dupa o reteta frantuzeasca. Cand eram mai tinerica eram topita dupa ele. Le vedeam prin magazine, frumos impachetate, si mereu o punga mare cu painici ajungea la mine in cos. Le savuram la micul dejun, alaturi de unt si de o cana mare cu lapte cald. Erau grozave! Cu greu ma abtineam sa nu mananc toata punga o data. Acum ca am mai crescut ( dada, si pot sa-mi fac si singura painici ) le-am incercat si acasa. Verdictul e ca se fac chiar usor, neasteptat de usor, asa incat ar fi pacat sa nu le incercati. Sunt bune de tot, pufoase, moi si cu un gust delicat de lapte si unt. Vreti painici mai bune ca acestea? Nu exista. Insa reteta o aveti aici si musai sa le incercati.
Ingrediente
400 gr faina
50 gr unt
200 ml lapte
10 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
1 lingura zahar
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 minute Nr portii: 12
Mod de preparare: Cernem faina cu sarea intr-un bol. Facem o adancitura in mijloc. Laptele il incalzim usor impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam sa stea timp de 10 minute la odihnit.
Punem laptele peste faina impreuna cu untul moale. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, Dupa caz, mai adaugam faina sau lapte. Continuam framantarea timp de 10 minute, pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit timp de 30-40 de minute.
Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Rasturam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Impartim aluatul in 12 bucati egale. Luam fiecare bucata si-i dam o forma lunguiata, in genul unei mini-baghete. Punem toate mini-baghetele pe hartia de copt din tava. Cu un cutit cu varful ascutit le crestam in 3 locuri. Ungem painicile cu ou batut si le lasam la dospit timp de 30 de minute.
Intre timp, incalzim cuptorul la 200 grade. Dupa ce au dospit painicile si si-au dublat volumul, sunt gata de copt. Le mai ungem o data cu ou batut si le introducem in cuptorul bine incins. Le lasam la copt timp de 13-15 minute, pana cand se rumenesc frumos.
Cand sunt gata. scoatem tava din cuptor pe un gratar. Daca dorim painicile mai moi atunci trebuie sa le acoperim cu un prosop curat la 5 minute dupe ce le-am scos din cuptor. Daca dorim crusta mai crocanta, atunci le lasam descoperite pana la racirea completa.
Sunt painicile perfecte pentru a incepe ziua intr-un mod minunat. La final va las o poza cu sectiunea pufoasa si delicioasa. Enjoy!
Sursa de inspiratie aici
Alexandra says
Cand privesc acele imagini, imi vine a crede ca ai putea sa o mananci goala. Ma rog, nu degeaba si scrie ‘Enjoy Dessert’. Zic ca trebuie incercata.
Paula Gafitescu says
Alexandra, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Painicile sunt chiar simplu de facut, si rezultatul este super bun. Daca le incervci, sa-mi spui si mie cum au iesit. O zi frumoasa!
Claudia says
Ce mult imi plac si mie.Cu siguranta voi incerca reteta ta.Pupici