Sa faci inghetata in casa nu este un lucru greu. Daca avem si masina de inghetata atunci poate fi chiar foarte simplu. Eu am masina de ceva vreme insa faceam inghetata chiar si atunci cand nu dispuneam de aparatura. Unul din secretele unei inghetate bune este sa folosim ingrediente cheie precum: ouale, gelatina sau lamaia – care impiedica formarea ( masiva ) a acelor de gheata. Pe langa acest lucru trebuie sa incorporam si putin “aer” in inghetata. De aceea pentru multe retete se cere mixarea albusurilor sau a smantanii pentru frisca. Odata ce am facut inghetata si o avem la congelator este bine sa amestecam din cand in cand in ea pentru a sparge acele de gheata.
Alt secret pentru o inghetata reusita este sa alegem ingrediente aromate – prin congelare isi mai pierd din aroma. Zmeura este un fruct foarte aromat si apreciat si prin urmare am ales sa fac aceasta inghetata de zmeura si frisca. Se poate face cu sau fara masina de inghetata. Trebuie doar sa trecem la treaba.
Ingrediente
500 ml lapte
4 galbenusuri
200 gr zmeura
200 ml smantana pentru frisca
200 gr iaurt grecesc
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
200 gr zahar
1 lingurita zahar pudra
1 lingura suc de lamaie
Punem 400 ml lapte pe foc mic. Galbenusurile le frecam cu sarea si jumatate din cantitatea de zahar pana se albesc. Punem cateva linguri de lapte fierbinte peste galbenusuri si amestecam bine. Turnam apoi galbenusurile peste laptele din oala si lasam pe foc 5-10 minute. In acest timp amestcam cu un tel pentru a evita taierea compozitiei. Nu o lasam sa fiarba. La final compozitia se va ingroasa usor dar totusi nu va avea consistenta unei creme. Dam crema la rece si mai amestecam din cand in cand.
Zmeura o trecem prin blender si apoi prin sita pentru a scapa de seminte. O amestecam cu lamaia apoi cu crema de oua. Punem compozitia intr-un vas termorezistent si o dam la congelator. Amestecam din jumatate in jumatate de ora ( de aproximativ 5-6 ori ).
Pentru partea alba pasii sunt urmatorii: iaurtul il mixam cu restul de zahar pana cand acesta din urma se topeste. Frisca o mixam cu zaharul vanilat pana cand devine cremoasa si aerata. Combinam usor cele doua compozitii prin miscari de jos in sus. Dam compozitia la congelator. Amestecam din cand in cand si in inghetata de frisca. Dupa 4-5 ore inghetata poate fi modelata.
Tapetam cu folie alimentara o tava de chec. Punem jumatate din inghetata de frisca apoi jumatate din inghetata de zmeura, Continuam la fel cu inghetata ramasa. Nivelam, acoperim cu folie si mai dam la congelator pentru 1-2 ore.
In momentul servirii vom rasturna inghetata pe un platou si o vom orna cu fructe proaspete. Enjoy!
olivia says
Un tort de inghetata minunat.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Olivia!