Ce face o prajitura speciala? Ingredientele, aspectul, modul in care a fost preparata sau persoanele pentru care a fost preparata? Eu cred ca e nevoie de cel putin doua aspecte din cele enumerate mai sus pentru a transforma o prajitura banala intr-una speciala.
Pentru mine aceasta prajitura este speciala pentru ca am planuit de mult timp sa o fac. Stiam ca va fi gustoasa – pentru ca am ales ingrediente deosebite – si ca va arata foarte bine – pentru ca am vazut aici o imagine care m-a fermecat si care am zis ca trebuie sa o realizez si eu. Au trecut 2 ani de cand am vazut-o insa ma bucur ca am reusit sa realizez intr-un final o prajitura gustoasa, delicata, speciala. Este vorba de aceasta prajitura cu bavareza de vanilie si zmeura – straturi fine de bezea cu migdale, crema bavareza de vanilie, jeleu de zmeura si glazura de limeta. In concluzie o combinatie deosebita de arome.
Blat
6 albusuri
1 praf de sare
4 linguri faina
4 linguri migdale macinate
8 linguri zahar
Crema zmeura
300 gr zmeura
100 ml apa
2 linguri zahar
3 foi gelatina
Bavareza de vanilie
500 ml lapte
4 galbenusuri + 2 oua
120 gr zahar
1 pastaie de vanilie
50 gr amidon
3 foi gelatina
Jeleu de limeta
200 ml smantana pt frisca
2 linguri suc de limeta
2 linguri zahar
2 foi gelatina
Albusurile, la temperatura camerei, le mixam bine cu un praf de sare pana cand se tranforma intr-o spuma ferma. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final vom obtine o bezea alba si frumoasa.
Separat amestecam faina de migdale cu faina. Incorporam ingredientele uscate in albusuri cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 30/40cm sau doua tavi de 20/30 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de jumatate de ora.
Scoatem blatul din cuptor si imediat il taiem in doua bucati ( asta daca l-am copt in tava mare ). Il acoperim cu hartie de copt si-l lasam la racit. In momentul in care e racit complet il desprindem de pe hartia de copt.
Bavareza de vanilie. Amidonul il amestecam cu galbenusurile si cu ouale. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele de la pastaia de vanilie. Cand e fierbinte adaugam cateva linguri peste oua pentru a desface compozitia. Punem ouale peste lapte si lasam pe foc timp de 5-6 minute pana cand se ingroasa si se transforma intr-o crema.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de vanilie si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.
Crema de zmeura. Punem zmeura impreuna cu apa si zaharul pe foc. Lasam sa fiarba 5 minute pana cand se inmoaie zmeura. Strecuram compozitia obtinuta pentru a scapa de seminte. Cine doreste poate sa omita acest pas – in caz ca nu va deranjeaza semintele.
Punem gelatina la hidratat. Dupa 5 minute o adaugam peste piureul de zmeura. Lasam crema la rece pana cand se intareste usor.
Jeleu limeta. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Smantana, sucul de limeta si zaharul le punem pe foc. Le aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine de tot. Dam crema la rece pana cand capata putina consistenta, fara a se intari.
Asamblare. Luam o foaie de prajitura si turnam jumatate din crema de vanilie. Dam la congelator pentru jumatate de ora. Peste vanilie punem jumatate din crema de zmeura. Punem din nou la congelator pentru a se intari cremele. Continuam la fel si cu urmatorul strat de blat. Peste ultima crema vom turna jeleul de limeta apoi dam prajitura la rece pana a doua zi.
Prajitura se feliaza frumos cu un cutit cu taisul fierbinte. Este delicioasa si racoroasa. Enjoy!
olivia says
O prajitura cu totul speciala.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Olivia!
June @ How to Philosophize with Cake says
What a gorgeous slice! Love all the colors in here, especially the pink raspberries
Paula Gafitescu says
Thank you very much Jane!
alina says
Multumesc pesntu reteta, o prajitura pe gustul meu, e destul de munca la ea dar merita, cand am facuto am zis ca nu se mai repeta, cand am gustato mmmm s-a schimbat treaba, merita efortul!
Paula Gafitescu says
Alina, ma bucur mult ca ai fost incantata de prajitura. Stiu ca necesita putin efort, dar este o prajitura eleganta si deosebit de buna. O zi frumoasa!
ANA says
As dori sa fac aceasta prajitura de Paste. Dar am cateva întrebări si as dori sa ma lamuriti daca se poate:
1. Cu ce pot sau daca pot sa inlocuiesc faina de migdale?
2. Doresc sa folosesc gelatina granule. Care ar fi gramajul echivalent la o foaie de gelatina?
Mulțumesc
Paula Gafitescu says
Buna Ana, Faina de migdale se poate inlocui cu nuci macinate fin sau alune de padure macinate fin. Daca nu poti, atunci poti inlocui cu 3 linguri de faina normala.
6 foi de gelatina sunt echivalentul a 10gr de gelatina granule.
O zi frumoasa!
Alina says
Buna ziua.
Am si eu 2 intrebari:
1.Prajitura trebuie montata in tava cu pereti detasabili?Curg cremele?
2. Smantana pt frisca de la jeleul de limeta poate fi inlocuit cu frisca lichida?
Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Alina.
1. Preferabil ar fi sa se monteze in tava cu pereti detasabili, pentru a putea distribui uniform cremele pana pe margine. Cremele se pot pune si cand sunt mai intarite ( nu lichide ) insa atunci nu vor fi straturi egale si drepte
2. Smantana pentru frisca pe care o folosesc eu este lichida, dar nu este vegetala. Este smantana lichida din lapte, care se bate bine pentru frisca.
O zi frumoasa!
Irina says
Buna Paula
vreau sa incerc aceasta prajitura ,din pacate nu am decat tavi rotunde cu pereti detasabili ,as dori sa stiu ce dimensiune ar trebui sa aiba tava.
I-ti doresc un Paste Fericit !
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Imi cer scuze ca nu am raspuns in timp util. Cred ca pentru aceasta prajitura era potrivita o tava rotunda de 26-28 cm diametru.
Sara says
Puff cit e de frumoasa am o rugăminte . Daca poți sa faci un video la prăjitura arfi superb e cam greu pentru care sunt începătoare , inca n-am făcut-o dar vreau si vreau rețeta asta
Paula Gafitescu says
Buna Sara. Mi-ar placea sa am timp sa fac un video pentru reteta. Nu stiu daca se va realiza, dar nu spun nu
P.S. Ma bucur ca-ti place prajiturica
Adry says
Daca fac in tava de 30×40 este de ajuns sa dublez cantitatile?
Paula Gafitescu says
Da Adriana, cantitatile trebuiesc dublate pentru o tava asa mare.
Camelia Lutic says
Arată macnific prăjitură o voi încerca și eu dar nu înțeleg în poză de ce sunt doua straturi de cremă roz, un roz mai deschis și altu mai închis ( crema de zmeură cred) , s au doar aș se vede în fotografie?
Mulțumesc!
Olivia says
Buna . Cum adică smântâna pentru frișcă ? Frișcă lichida nu merge ? Sau cum pot înlocui .
Paula Gafitescu says
Buna Olivia, da smantana pentru frisca este exact friaca lichida. O zi buna!