Cozonacul imi place foarte mult. Este dulcele meu preferat la sarbatorile mari de peste an. Pana acum l-am incercat doar in varianta dulce, cu nuca si ciocolata, cu cacao, cu rahat, cu mac. Pana acum insa, pentru ca azi va aduc o reteta in varianta sarata – cozonac cu branza si spanac. Un cozonac la fel de bun care nu trece la categoria deserturi ci la categoria aperitive, aluat sarat, mic dejun delicios sau cina usoara.
Aluatul este foarte bun, am incorporat si putina faina integrala pentru un plus de fibre. Este un aluat pufos, moale, deloc uscat. Umplutura este simpla, o combinatie sanatoasa de lactate si legume. Am folosit spanac proaspat, cas de oaie ( preferatul meu) si putina ceapa si menta verde pentru arome delicioase.
Aluat
400 gr faina alba 480
100 gr faina integrala
1/2 lingurita sare
1 lingura rasa zahar
15 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
2 galbenusuri
2 linguri ulei de masline
Umplutura
100 gr spanac tocat
2 cepe verzi tocate marunt
300 gr cas de oaie
2 albusuri
sare, piper, menta dupa gust
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12+
Aluat. Pregatim ingredientele pentru cozonac cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba. Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit timp de 10 minute iar noi trecem la faina.
Cernem faina alba impreuna cu cea integrala si sarea. In mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi galbenusurile si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantam aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte treptat pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat. Continuam framantarea pentru inca 10 minute apoi adaugam uleiul. Mai framantam cateva minute pana cand uleiul este complet incorporat iar aluatul e din nou omogen, elastic si usor de prelucrat.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti, ideal ar fi in cuptorul incalzit usor.
Umplutura. Amestecam spanacul tocat cu ceapa verde tocata si ea marunt. Casul de oaie il dam pe razatoarea cu gauri mari si il adaugam peste legume. Condimentam dupa gust cu sare si piper. Pentru un plus de aroma puteti adauga cateva frunzulite de menta proaspata tocata. Amestecam totul bine.
Albusurile le batem usor pentru a le desface. Le punem peste umplutura si omogenizam totul.
Ungem bine cu ulei o forma de cozonac. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe blatul de lucru infainat.
Impartim aluatul in doua bucati. Luam o bucata si intindem o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Ungem intreaga foaie cu jumatate din umplutura apoi incepem sa o rulam strans. Punem sulul deoparte. Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat. Crestam cele doua rulouri transversal cu un cutit ascutit, fara sa apasam prea tare. Le impletim strans iar apoi le punem in forma de cozonac.
Ungem cozonacul cu ou batut si-l mai lasam la dospit inca jumatate de ora, sau chiar o ora, pana depaseste usor marginea tavii. Cu 15 minute inainte de a pune cozonacul in cuptor vom porni cuptorul la 190 de grade.
Coacem cozonacul timp de 45-50 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 175 de grade si il lasam in cuptor pana se rumeneste frumos. Scoatem tava de cozonac din cuptor si o lasam 10 minute la racorit.
Scoatem cozonacul din tava si il lasam pe un gratar la racit. Daca dorim crusta crocanta atunci nu il acoperim cu nimic. Pentru o coaja mai moale va trebui sa il acoperim cu un prosop curat.
Enjoy!
Leave a Reply