Ce face o prajitura speciala? Ingredientele, aspectul, modul in care a fost preparata sau persoanele pentru care a fost preparata? Eu cred ca e nevoie de cel putin doua aspecte din cele enumerate mai sus. Pentru mine aceasta prajitura este speciala pentru ca am planuit de mult timp sa o fac. Stiam ca va fi gustoasa – pentru ca am ales ingrediente deosebite – si ca va arata foarte bine – pentru ca am vazut aici o imagine care m-a fermecat si care am zis ca trebuie sa o realizez si eu. Asa s-a facut ca mi-am implinit dorinta si am realizat o prajitura deosebita cu blaturi fine de ciocolata, crema de ciocolata, mousse de zmeura, jeleu de fructe si o crema fina si aromata de caramel cu alune de padure prajite. O explozie de arome intr-o singura bucata de prajitura. O multitudine de texturi, culori si parfumuri se imbina in aceasta prajitura. E perfecta pentru orice ocazie. Ar merge de minune si intr-un tort aniversar.
Blat
3 oua
1 praf de sare
4 linguri rase zahar
2 linguri cu varf faina
2 linguri cu varf cacao
30 gr unt
Sirop
150 ml apa fierbinte
50 gr zahar
20 gr cacao
Crema ciocolata
200 gr ciocolata neagra 70%
100 ml smantana pentru frisca
100 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura cafea
3 foi gelatina
200 ml smantana pt frisca + 1 lgta zahar pudra
Crema caramel
300 gr dulce de leche
50 ml lapte
100 gr alune de padure
1 foaie gelatina
Crema fructe de padure
200 gr fructe de padure
2 linguri zahar
50 ml apa
2 foi gelatina
300 ml smantana pt frisca
1 lingura zahar pudra
Jeleu zmeura
200 gr zmeura
2 linguri zahar
50 ml apa
2 foi gelatina
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 20
Blat. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racit. Faina o amestecam cu cacaoa.
Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam 10 secunde. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25 minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Cand e racit complet il taiem in doua pe orizontala. Punem inapoi o bucata de blat in tava in care l-am copt. O insiropam usor cu siropul de cacao. Cealalta bucata de blat o acoperim cu un prosop curat pentru a evita uscarea lui.
Crema de ciocolata. Foile de gelatina le punem la hidratat in apa rece. Punem laptele pe foc impreuna cu 100 ml smantana pentru frisca. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere oprim focul. Adaugam ciocolata rupta bucatele si lasam la odihnit doua minute. Adaugam cafeaua, extractul de vanilie si amestecam bine. Punem si gelatina scursa bine de apa si amestecam din nou pentru a distribui gelatina uniform. Dam crema la rece pentru o ora.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul vanilat pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita cu miscari de jos in sus. Punem crema de ciocolata peste blatul din tava. Nivelam frumos iar peste crema punem al doilea blat de ciocolata. Insiropam usor si acest blat cu siropul de ciocolata. Blatul nu este chiar uscat deci nu necesita multa insiropare, doar atat cat sa facem taierea lui mai usoara. Acoperim prajitura cu folie si o dam la rece.
Crema caramel. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Alunele de padure le prajim in cuptor timp de 10 minute la 180 de grade. Le scoatem pe un tocator la racit. Le taiem apoi grosier.
Laptele il incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Adaugam gelatina si amestecam bine. Incorporam apoi treptat dulce de leche si amestecam usor pana obtinem o crema fina. Adaugam alunele si omogenizam. Punem crema caramel peste blatul de ciocolata, nivelam si dam din nou la rece.
Crema de fructe. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Fructele le punem pe foc impreuna cu zaharul si apa. Lasam sa fiarba timp de 10 minute pana se inmoaie. Trecem fructele prin sita. In lichidul rezultat punem gelatina scursa bine de apa si amestecam bine. Dam crema la rece pana capata consistenta.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de fructe prin miscari de jos in sus. Intindem mousse-ul de fructe de padure peste crema caramel si nivelam cu o spatula. Acoperim cu folie si dam din nou prajitura la rece.
Jeleu zmeura. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Apa o punem impreuna cu zmeura si zaharul la fiert. Lasam sa fiarba timp de 6 minute apoi oprim focul. Trecem zmeura prin sita iar in sucul rezultat vom adauga gelatina. Amestecam bine. Lasam crema deoparte timp de jumatate de ora pana prinde o usoara consistenta. Turnam crema peste prajitura si o nivelam foarte incet cu o spatula.
Lasam prajitura la rece peste noapte. O servim apoi cu pofta. Enjoy!
Retete-Haplea says
Wow cat de bine arata!
Adry says
Am facut-o de mai multe ori si de fiecare data se desprinde crema de fructe de crema de caramel. Oare de ce?
Paula Gafitescu says
Buna Adriana. Nu stiu ce sa spun pentru ca nu mi s-a intamplat acest lucru. De obicei, daca e vorba de doua creme, ele se imbina destul de ok. Probleme s-ar putea intalni intre o crema cu gelatina si un blat uscat. Caramelul tau a fost prea tare?