Lemon bars sunt un desert simplu, dulce, acrisor, racoros, plin de prospetime. Sunt perfecte pentru a fi luate la pachet – la scoala, sau la serviciu, pentru cei mari si cei mici deopotriva. Se transporta usor, deci ar putea fi luate chiar si la picnic. Nu sunt sensibilie la caldura, sau racoare. Pana la urma e dulcele perfect pe zi de vara ( sau iarna ) – pentru cei care iubesc citricele binenteles. Eu da, le iubesc, si imi place sa le consum atunci cand mai fac o pauza de la ciocolata. Si astfel de pauze fac destul de des, ciocolata e buna insa sunt multe alte ingrediente la fel de bune. Cum ar fi lamaia. E un fruct superb in deserturi, elegant si cu o aroma puternica. Imi place mult,la fel cum imi plac si aceste lemon bars. Delicioase!
Ce sunt lemon bars de fapt? nu e chiar asa simplu de precizat. Teoretic ar trebui sa fie felii de tarta dupa compozitie. Au o crusta crocanta cu aroma bogata de unt. Umplutura e cremoasa si racoroasa. Deci da, se incadreaza perfect la tarte. Insa, dupa aspect, ar putea fi chiar si niste prajiturele – mici si delicate, in doua culori. Pana la urma e un desert simplu si delicat, cu aroma deosebita de lamaie.
Crusta
200 gr faina
120 gr unt
2 linguri zahar pudra
1 praf de sare
Umplutura
2 oua mari
2 galbenusuri
120 ml suc de lamaie
3 linguri smantana pt frisca
1 lingurita extract de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
3 linguri faina
160 gr zahar
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min Nr bucati: 16
Untul moale il amestecam cu faina, sarea si praful de sare pana obtinem o compozitie usor omogena, putin sfaramicioasa…dar totusi usor de prelucrat. Adica trebuie sa obtinem un aluat fraged, putin mai moale.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de 20/20cm. Punem compozitia de aluat in tava si acoperim bine tot fundul, fara sa urcam aluatul pe margini. Apasam cu fundul unui pahar pentru a nivela crusta. Din loc in loc intepam cu o furculita. Coacem aluatul timp de 20 de minute.
Amestecam faina cu zaharul si coaja rasa de lamaie. Adaugam ouale, galbenusurile si batem usor compozitia cu telul. Nu trebuie sa facem spuma, doar sa omogenizam totul.
Peste crema de oua turnam sucul de lamaie, frisca si vanilia. Amestecam din nou cu telul. Scoatem crusta din cuptor si turnam deasupra crema de lamaie. Reducem focul la 160 de grade. Dam tarta la cuptor pentru 20-25 de minute, pana cand crema devine stabila.
Lasam tarta la racit in tava apoi putem sa o portionam dupa preferinta. Se poate tine la frigider, insa este recomandat sa o servim la temperatura camerei. Enjoy!
[…] Citeste aici cum se prepara Prajitura cu lamaie […]