Zmeura si ciocolata. Asa a fost si in urma cu exact un an, aceeasi combinatie care pentru mine are loc de cinste. O folosesc des, mai ales la ocazii speciale. Si uite asa se face ca am folosit-o si acum, intr-un alt tort, tot de ziua mea. O zi care marcheaza trecerea a inca unui an, un an bogat, plin de evenimente. Un an aglomerat as zice, in care odihna nu prea isi gaseste locul la mine in casa iar timpul parca zboara, zboara. Insa ma bucur de tot ceea ce pot sa fac cu placere. Iar blogul acesta este o placere a mea, care de mai bine de trei ani ma tine in alerta. Insa ma bucur ca exista, ma bucur ca imi urmariti retetele, dar mai ales ca le si incercati. Azi va servesc cu un tort delicios, asa cum imi place mie, un tort de ciocolata cu zmeura si trandafiri.
Tortul este unul minunat, Blatul e foarte fin, unul din cele mai bune blaturi facute de mine. Contine relativ putina faina, ceea ce il face mai moale si delicat. La umplutura am alternat doua creme. Una densa de ciocolata si una mai usoara cu branza, zmeura si parfum de trandafiri.
Blat
6 oua
100 gr apa
100 gr ciocolata neagra
150 gr zahar
100 gr faina
20 gr cacao neagra
1 praf de sare
Sirop
250 ml apa
50 gr ciocolata neagra
1 lgta extract de vanilie
1 lingurita apa de trandafiri
Crema 1
200 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pt frisca
Crema 2
400 gr crema de branza
200 gr unt
150 gr zahar pudra
1 lingurita apa de trandafiri
optional colorant alimentar
Crema 3
200 gr zmeura
2 linguri apa
1 lingura zahar
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-14
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de 18 cm diametru. Faina o amestecam cu cacaoa. Turnam apa fierbinte peste ciocolata si amestecam usor pana la omogenizare. Dam amestecul la rece.
Mixam ouale cu un praf de sare si cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Adaugam crema de ciocolata in fir subtire peste oua si continuam mixarea la viteza mai mica. Oprim mixerul. Incorporam ingredientele uscate usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Impartim in mod uniform compozitia intre cele doua tavi. Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit. Dupa ce s-au racit complet taiem fiecare blat in trei discuri.
Sirop. Aducem apa la punctul de fierbere. O turnam peste ciocolata rupta marunt. Adaugam esentele si amestecam bine.
Crema 1. Incalzim smantana pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa un minut amestecam temeinic. Vom obtine o crema fina. O lasam deoparte pana se raceste complet.
Crema 2. Untul moale, moale, il mixam bine cu zaharu pudra pana cand devine cremos si se deschide la culoare. Este de preferat sa folosim un unt gras cu peste 80% grasime. Adaugam crema de branza treptat si mixam usor dupa fiecare adaugare. La final punem si apa de trandafiri apoi omogenizam. Dam crema la rece pana asamblam tortul.
Crema 3. Punem zmeura impreuna cu apa si zaharul pe foc. Fierbem timp de 10 minute, pana scade lichidul si obtinem o crema frumoasa. Peste crema de zmeura punem 3-4 linguri din crema de branza si omogenizam. Dam la rece.
Asamblare. Insiropam usor cele 6 discuri de blat. Nu trebuie sa exageram deoarece sunt subtiri si destul de moi. Siropul este mai mult pentru a-i conferi aroma si o textura mai umeda. Punem un blat pe un platou. Deasupra intindem o treime din crema de ciocolata. Acoperim cu un nou blat iar peste el punem jumatate din crema de zmeura. Urmeaza: blat si crema de ciocolata, blat si crema de zmeura, blat si crema de ciocolata iar deasupra vom avea un ultim blat. Dam tortul la rece pentru jumatate de ora.
Impartim crema alba in 3 parti egale. O parte o vom lasa asa alba. Una din ele o vom colora un roz deschis iar cealalta un roz mai inchis. Cine nu doreste coloranti poate sa omita aceasta etapa si sa lasa toata crema alba. Tortul va iesi frumos si doar cu crema alba. Eu am vrut doar sa ii dau o culoare rozalie, dar nu e obligatoriu.
Imbracam tortul cu un strat subtire din crema alba. Primele doua randuri de trandafiri le facem cu crema roz inchis, urmatoarele doua randuri cu roz deschis iar deasupra ornam cu crema alba.
A iesit un tort frumos si mai mult decat delicios. Va invit pe toti la o felie de tort! Enjoy!
Diana says
La multi ani si aici , Paula !
Sa fii fericita !
Paula Gafitescu says
Multumesc si aici
Diana says
Cu drag … asteptam sa te vad si pe Bucataras , de ziua ta …
maria says
La multi ani cu sanatate si bucurii, Paula! Despre inspiratie nu urez nimic, aia o ai cu caru!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Maria! Te pup
olivia says
La multi ani si la multe retete minunate!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Olivia! Te pup
Alexandrina says
Minunat tort!
La multi ani fericiti!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos! Te pup
Delia says
Buna!Iti mai aduci aminte ce crema de branza ai folosit la crema 2?Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Delia. Am folosit crema de branza ‘Exquisa’. Este crema pe care o folosesc cel mai des la deserturi. Seara frumoasa!
Adriana says
Buna Paula
O intrebare. Pot sa folosesc pasta de trandafiri? Nu am apa de trandafiri.
Si daca fac tortul in forma de 24cm este ok? Nu va fi asa inalt si voi face doar 2 blaturi fiecare taiat in 2.
Crezi ca va fi bine?
Paula Gafitescu says
Adriana, imi cer scuze ca raspund tarziu. Cum a iesit otrtul?