Cred ca o pauza de la dulciuri este mereu binevenita. Si cum se poate sa ne detasam altfel decat cu o placinta asa cum imi place mie. O placinta cu spanac si menta, gustoasa si aromata. O crusta delicioasa de casa si umplutura plina de legume, cas, branza de vaci si menta verde. O placinta grozava, perfecta pentru vara, pentru a ne lua atat portia de vitamine cat si de fibre, si de ce nu…si putini carbohidrati pentru un plus de energie. Procedeul este simplu, cativa pasi de urmat si executat si intr-o ora putem avea placinta gata pe masa.
Aluat
200 gr faina alba
100 gr faina de ovaz
50 gr unt rece
1 ou + 1 albus
150 gr smantana
apa rece
1/2 lingurita sare
Umplutura
500 gr spanac crud
100 gr menta verde
3 oua
300 gr branza de vaci/telemea dulce/cas
100 gr cascaval ras
1 lingurita sare
piper, nucsoara, paprika dupa gust
2 cepe verzi, 1/2 legatura marar
1 galbenus + 1 lingura lapte pentru uns
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 40 min Nr portii: 12+
Cernem faina, faina de ovaz si sarea. Facem o adancitura in mijloc. Adaugam untul rece si framantam cu degetele pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul, albusul si smantana si incepem sa framantam.
Daca mai este nevoie adaugam apa rece atat cat sa obtinem un aluat omogen si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru jumatate de ora. Intre timp pregatim umplutura.
Oparim spanacul in apa fierbinte. Il clatim cu apa rece, apoi il scurgem bine de apa. Il tocam marunt. Peste spanac punem menta tocata, ceapa taiata marunt si mararul tocat. Adaugam branza de vaci ( puteti sa folosit telemea sau cas de oaie daca va place) si ouale si amestecam bine. Condimentam dupa gust cu sare, piper, nucsoara si paprika.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava de dimensiuni 24/24cm. O ungem bine cu unt. Luam doua treimi din aluat si le intindem intr-un patrat mai mare putin decat dimensiunea tavii. Punem aluatul in tava si acoperim si lateralele.
Peste aluat punem umplutura si nivelam. Deasupra razuim cascaval. Din restul de aluat facem fasii si le punem sub forma de grilaj peste umplutura.
Ungem placinta cu galbenus de ou diluat intr-o lingura de lapte. Dam la cuptor. Coacem placinta timp de 40-45 de minute pana cand este frumos rumenita.
Pofta buna!
Leave a Reply