Ce poate fi mai dragut si mai frumos decat niste cupcakes? Sa fie oare aceste Angel Food Cupcakes? Adica prajiturile ingerilor in varianta mini dar la fel de delicioasa. Blatul alb si fin este completat de o crema fina, lucioasa, o crema aromata de vanilie. O crema de un galben frumos ce contrasteaza cu albul blatului si al cremei de frisca ce le separa. In varf intalnim minunata si delicioasa zmeura, zmeura ce o iubesc eu in orice desert.
Blatul de cupcakes contine doar albusuri, zahar si faina, este un blat putin mai delicat atat la propiu cat si la figurat. Blatul necesita putina atentie la copt. Are nevoie de un perete de sprijin, sunt excluse formele de silicon. Temperatura de coacere nu este la fel de mare ca si la cupcakes obisnuite. Dupa ce le scoatem din cuptor rasturnam tava si le lasam asa pana se racesc complet. Abia apoi incercam sa le scoatem din forme. Iar apoi le ornam dupa cum preferam. Eu am ales frisca si vanilia, minunate!
6 Cupcakes
4 albusuri
5 linguri rase zahar
4 linguri rase faina
1 lgta extract de vanilie
1 lingura suc de lamaie
Crema vanilie
4 galbenusuri
250 ml lapte
3 linguri amidon
4 linguri zahar
50 gr unt
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
Frisca
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra vanilat
Albusurile, la temperatura camerei, le batem spuma impreuna cu un praf de sare. Cand albusurile incep sa prinda volum adaugam o lingurasuc de lamaie. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma ferma.
Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Nu trebuie sa ramana cristale de zahar netopite inainte de a adauga si urmatoarea lingura. Dupa ce am adaugat tot zaharul punem si faina si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 165 de grade. Pregatim 6 forme de cupcakes din teflon sau aluminiu ( exclus silicon ). Formele nu trebuie unse cu nimic. Punem cate o lingura din compozitie in forme, treptat, pentru a putea umple eventualele goluri de aer. Umplem formele de cupcakes pana sus. Le dam la cuptor si le coacem timp de 30-35 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Scoatem tava/formele de cupcakes si le rasturnam pe un gratar fara sa scoatem formele in care le-am copt. Dupa ce se racesc complet le scoatem cu grija din forme.
Pentru crema de vanilie incalzim laptele pe foc mic impreuna cu zaharul . Galbenusurile le amestecam cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam cateva linguri peste galbenusuri pentru a le desface. Turnam galbenusurile peste lapte si lasam la foc mediu pana cand crema da in clocot si incepe sa se ingroase. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si untul si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o punem la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine o spuma ferma.
Ornam cupcakes cu frisca si crema de vanilie. Deasupra punem o zmeura delicioasa. Enjoy!
olivia says
Niste briose delicate si totodata posibilitatea de a valorifica albusurile stranse in congelator.
Paula Gafitescu says
Da, Olivia sunt grozave! Simple, economice si delicioase 😉