Se apropie weekendul si il asteptam cu un tort extraordinar de bun. Un tort fin si delicat, perfect pentru cei care vor sa se delecteze cu deserturi deosebite. Blaturile sunt de bezea, delicate si dulci. Cremele completeaza blaturile perfect. Avem o crema densa de ciocolata, o crema dulce acrisoara de fructe de padure si un mousse delicat de ciocolata neagra. O minunatie de arome si o textura mai mult decat superba. Toate acestea intr-o singura felie. Va invit la tort de bezea cu mousse de ciocolata.
Daquoise
4 albusuri mari
1 praf de sare
6 linguri zahar
4 linguri faina de migdale
1 lingura faina
Crema de ciocolata
200 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
4 galbenusuri
50 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
Crema de fructe
300 gr fructe de padure
50 ml apa
2 llinguri amidon
2 linguri zahar
Mousse de ciocolata
200 gr ciocolata neagra 70%
600 ml smantana pentru frisca
50 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie vanilat
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10-12
Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si il aducem pana aproape de punctul de fierbere. Rupem ciocolata si o punem peste lapte. Amestecam bine. Galbenusurile le amestecam usor apoi punem peste ele 2-3 linguri de crema pentru a le desface. Punem galbenusurile peste crema fierbinte si amestecam bine. Lasam crema 8-10 minute pe foc pentru a se gati galbenusurile. Oprim focul si adaugam extractul de vanilie, amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece pentru jumatate de ora.
Crema de fructe. Punem fructele de padure pe foc impreuna cu apa si zaharul. Lasam 5-6 minute la fiert pana cand fructele se inmoaie bine si isi lasa lichidul. Amidonul il desfacem intr-o lingura de apa apoi il punem peste fructe. Amestecam bine si lasam crema sa fiarba timp de 2-3 minute. Lasam la racorit.
Punem un blat de bezea intr-o tava rotunda de 20cm diametru. Peste blat intindem crema de ciocolata si acoperim cu celelalt blat de bezea. Punem si crema de fructe, nivelam si dam la rece.
Mousse de ciocolata. Punem pe foc 200 ml frisca si aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa doua minute omogenizam compozotia si o lasam la racorit.
Smantana ramasa ( 400 ml ) o mixam impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita, cu miscari de jos in sus. Punem mousse-ul de ciocolata peste crema de fructe. Dam tortul la rece pana a doua zi.
A doua zi scoatem cu grija marginea tavii ( ar fi bine sa folosim o tava cu margini detasabile ) si ornam tortul cu glazura de ciocolata, fructe de padure si ciocolata neagra. Reteta de glazura o gasiti la tortul cu ciocolata si mousse de mure. Este o glazura oglinda frumoasa. O sa va indragostiti de ea.
Tortul se feliaza frumos cu un cutit trecut prin apa fierbinte si sters apoi cu un servetel. Este o minunatie de tort. Enjoy!
Mia says
Paula, arata superb!!! Vreau sa incerc sa-l fac si eu, decat o intrebare am… pana cand :), as vrea sa stiu cat de grasa sa fie smantana pentru frisca? Stiu ca de multe ori conteaza foarte mult. Multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Mia! Ma bucur mult ca-ti place tortul. O sa fii incantata de el 😉 Smantana pentru frisca pe care o folosesc eu are 35% grasime. Folosesc de obicei smantana LaDorna. Nu am avut niciodata probleme cu ea.
Mia says
Multumesc Paula! Azi ma apuc de el, voi avea nevoie de success :))
Paula Gafitescu says
Mult succes iti doresc! Nu se face greu, o sa fie bine, ai sa vezi 😉
Mia says
Paula, scuze de deranj, o intrebare te rog mai am… Am facut blaturile acum, si mi-au iesit super subtirele. E normal asa?
Paula Gafitescu says
Buna Mia. Si mie mi-au iesit blaturile subtiri, daca ai vazut in poza…in comparatie cu crema sunt subtiri. Nu stiu exact ce inseamna super-subtirele Adica mai subtiri decat ale mele?
Mia says
Da.. eu cred ca mult mai subtiri, si poate ai gresit eu ceva, poate nu am batut albusurile bine
Oare as putea face un blat subtirel de vanilie in locul acestuia?
Paula Gafitescu says
Of, imi pare tare rau. Posibil sa fie de la albusuri. Poti incerca si cu un blat de vanilie, tot gustos va fi
Mia says
Se pare ca nu e atat de usor pentru incepatori …am gresit ceva si cu glazura caci nu s-a intarit bine… dar am reusit sa fac tortul cu un blat vanilie, absolut delicios!! Multumesc pentru reteta! Superb!
Malina says
Foarte bun tortul. L-am facut azi, am pus in blat nuci rasnite, ca nu aveam migdale, dar a fost ok. Multumim de reteta, minunat site-ul tau. Ai retete si bune, si aratoase.
Aura says
Buna!Am făcut si eu tortul ,dar nu stiu unde am gresit prima oara pentru ca crema de ciocolată nu s-a întărit As dori sa-l refac!Ma gandeam sa o fac pe baie de aburi sau sa pun o linguriță de amidon?Ce sfat imi ori da?!În rest pot spune ca am incercat mai multe retete de torturi si au iesit excelent.Felicitări pentru minuatiile pe care le realizezi si le impartasesti cu noi!
Paula Gafitescu says
Buna Aura. Nu stiu care sa fi fost motivul pentru care nu s-a intarit. Probabil nu a stat suficient pe foc. Poti sa lasi crema si timp de 10 minute, insa fara sa fiarba. Ciocolata folosita trebuie sa fie de calitate ( nu menaj ) si preferabil cu peste 60% cacao. Daca nu se intareste nici data viitoare, atunci poti sa pui ci o lingurita de amidon. O zi frumoasa!