Este toamna si perele sunt fructe la loc de cinste in bucataria mea. Sunt dulci, zemoase, au o culoare frumoase si parca te bucuri ori de cate ori simti parfumul lor inconfundabil. Noi le consumam mai mult proaspete, atat cei mari cat si cei mici. Dar cand mai raman cateva atunci profit de acest lucru si fac un desert bun de casa cu ele. Un desert cum e acest chec cu pere caramelizate simplu, foooarte aromat si plin de fructe. L-am facut impreuna cu unul din prichindeii mei ( cel mai mare ) si tare a fost incantat sa-mi poata da o mana de ajutor apoi sa deguste din checul pe care l-am facut impreuna. I-a placut mult, si noua de asemenea. Enjoy!
Pere caramelizate
100 gr zahar
4 linguri apa
500 gr pere
1 lingura suc de lamaie
Chec
3 oua mari
150 gr unt
100 gr zahar
250 gr faina
50 gr iaurt
1/2 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare
1 lgta praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12
Pere. Punem zaharul impreuna cu apa pe foc mediu spre mare. Taiem perele in bucati potrivit de mici. Le stropim cu suc de lamaie.
Cand zaharul e lichid si caramelizat adaugam perele si amestecam cu grija. Caramelul se va intari putin insa il lasam pe foc inca 5-7 minute pentru a se fluidiza si a inmuia perele. Nu trebuie sa ramanem fara lichid, deci avem grija sa nu uitam perele pe foc.
Chec. Amestecam faina cu bicarbonatul , sarea si praful de copt.
Untul il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos si pufos. Adaugam un ou si o lingura de faina. Mixam bine pana la omogenizare. Procedam in acest fel cu fiecare ou. Daca adaugam si faina in timp ce adaugam oul atunci vom obtine o compozitie omogena, nu taiata.
Dupa ce am adaugat ouale continuam cufaina si iaurtul. Mixam incet pentru a nu imprastia faina. La final punem doua treimi din perele caramelizate si extractul de vanilie. Omogenizam foarte putin pentru a nu strivi toate perele.
Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 170-175 grade ) si tapetam cu unt si faina o forma de guguluf, nu foarte mare in volum. Turnam compozitia in tava si nivelam cat se poate de bine.
Coacem checul timp de 60-70 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Dupa ce oprim focul il lasam la racit in tava apoi il transferam pe un gratar.
Ornam guguluful cu smantana dulce si restul de pere caramelizate.
Este o super bunatate de chec!
Simona says
Cred ca tare bun a fost.. Arata super!