Nu de mult am fost in Italia. Acolo am gustat cele mai bune smochine de pana acum. Au fost smochine proaspat culese din copac, naturale, netratate, nestropite. Aveau un gust dulce, aromat…divin! Din pacate la noi in supermarketuri nu am gasit smochine atat de bune insa au fost suficient de bune pentru a le degusta si a le folosi intr-un tort. Un tort foarte delicios, un tort cu smochine si caramel. Dulce, cremos si decadent.
Blat
1 ou
50 gr faina
30 gr cacao
50 gr zahar
50 gr unt
50 ml cafea
1/2 lingurita praf de copt
Smochine caramelizate
100 gr zahar
2 linguri apa
200 gr smochine
Mousse de branza
50 gr smochine caramelizate
200 gr crema de branza
5 gr gelatina + 2 linguri apa
300 ml smantana pentru frisca
50 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
Pentru blat este foarte simplu. Punem toate ingredientele in robot si mixam 2-3 minute pana la omogenizare.
Pregatim o tava mica de 16cm diametru. O tapetam cu hartie de copt pe fund iar lateralele le ungem bine cu unt apoi presaram faina. Punem compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Il socatem pe un gratar la racit.
Smochine caramelizate. Punem zaharul si apa intr-o oala cu fundul gros. Lasam sa fiarba pana cand se transforma in caramel. In acel moment adaugam smochinele taiate cubulete. Lasam sa fiarba 2-3 minute pana cand se inmoaie caramelul si smochinele sunt bine acoperite.
Mousse. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Crema de branza o incalzim usor apoi adaugam gelatina si amestecam bine. Adaugam extractul de vanilie.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana obtinem o frisca bat. Incorporam frisca in crema de branza cu miscari de jos in sus.
Punem blatul inapoi in tava in care l-am copt. Daca este prea bombat putem sa ii taiem capacul. Deasupra punem 3/4 din cantitatea de smochine caramelizate. Deasupra punem jumatate din mousse-ul de branza apoi smochinele ramase. Acoperim cu restul de mousse si dam la rece pana a doua zi.
Decoram cu caramel si smochine proaspete. Este un adevarat deliciu!
Claudia V says
Azi cred ca ne-am vorbit Si eu tocmai am postat reteta la un tort cu smochine :))
Al meu insa, e cu mascarpone, smochine si… ciocolata
Imi face cu ochiul reteta ta sa o incerc. Cred ca e tare faina si combinatia de smochina, caramel si branza
Paula Gafitescu says
Claudia, foarte faina si combinatia ta mai ales ca are putin mai multa ciocolata, si mie imi place enorm. Te pup!