Clatitele sunt desertul cel mai indragit, simplu si rapid de preparat la noi in casa. Toata lumea le iubeste, diferenta o face doar umplutura. Unii le prefera cu ciocolata multa ( nu, nu sunt eu ), altii cu cascaval ( preferatele mele ) iar copiii le prefera cu dulceata. Cu dulceata sa fie si astazi pentru voi. De fapt ceea ce urmeaza este o reteta simpla de clatite iar umplutura poate sa fie la alegere. Dulceata a fost in cazul clatitelor trase in poza. Si au fost tare bune, moi, subtiri si delicate. Enjoy!
Clatite
3 oua mari
3 linguri smantana
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
1 + 1/4 cana lapte
1 cana faina
1/2 cana apa minerala
coaja rasa de lamaie
dulceata de capsune/caise/prune
* am folosit o cana normala de 250 ml
Ouale le batem usor cu sarea si zaharul. Adaugam smantana, laptele si faina. Amestecam usor pana la omogenizare. Nu trebuie sa exageram cu amestecatul deoarece vom obtine clatite tari/uscate. Adaugam apa minerala si coaja rasa de lamaie ( optional ) si omogenizam. Daca clatitele sunt prea groase putem sa mai completam cu lapte. Pentru clatite subtiri este bine sa avem o compozitie mai lichida.
Dam compozitia de clatite la rece pentru jumatate de ora. In felul acesta ingredientele se odihnesc putin si au timp sa se omogenizeze complet.
Ungem o tigaie antiaderenta cu foarte putin ulei. O pensula de bucatarie este de mare ajutor pentru asa ceva.
Turnam cate un polonic de compozitie ( sau in functie de necesitate ) astfel incat sa acoperim tigaia intr-un strat potrivit de subtire. Daca stratul este prea gros atunci clatitele risca sa se lipeasca de tigaie si nu vom reusi sa le intoarcem. Daca va fi prea subtire atunci clatitele vor iesi mai uscate. Va trebui sa ajustam dozajul astfel incat sa obtinem clatitele moi dorite.
Servim clatitele cu dulceata: caise, capsune, prune. Nu pot sa va spun care aroma o prefer mai mult. Caisele sunt aromate si usor acrisoare, capsunele sunt dulci si aromate, iar dulceata de prune este densa. Toate bune. Voi care aroma o preferati in clatite?
Leave a Reply