Millefeuille este un desert delicat al carui nume te duce cu gandul la o multitudine ( mie ) de foi. Cam asa si este pentru ca straturile de baza ale acestui desert sunt compuse din multe, multe foi subtiri de placinta. Foi care isi fac aparitia doar in momentul coacerii. Asta este avantajul foietajului – un aluat cu care putem lucra foarte bine inainte de coacere, iar dupa coacere are parte de o transformare majora. Dintr-un aluat robust ajunge o foaie de placinta delicata, aerata cu o multime de straturi care la orice atingere brusca pot sa se rupa in mii de bucati.
Lasand la o parte aceasta introducere, vreau sa va povestesc putin si despre acest al meu tiramisu millefeuille. Este un desert excelent! E perfect pentru iubitorii de fineturi si mai ales de dulciuri cu cafea. Are o aparitie robusta si solida, insa la prima atingere aceasta postura este complet demolata si devorata. Pentru ca nu o sa mai stam sa ii contemplam infatisarea, doar gustul minunat la fiecare inghititura. Cafea, vanilie, mascaporne si un strop de ciocolata puse intre miile de foi ale acestui desert. Cam asa sta treaba cu acesta desert. Simplu dar extrem de gustos. Enjoy!
Ingrediente
400 gr foietaj
250 gr mascarpone
250 ml lapte
3 oua mari
3 linguri amidon
150 gr zahar
2 linguri cafea tare
1 lingurita extract de vanilie
70 gr ciocolata neagra
50 gr smantana dulce
2 linguri cafea tare
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 10-15 min. Nr portii: 4
Foi. Preincalzim cuptorul la 200 de grade celsius si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Intindem foietajul cu sucitorul pana ajungem la un dreptunghi de 20/30cm dimensiuni. Taiem foaia in 12 dreptunghiuri de 10/5cm. Intepam fiecare dreptunghi cu furculita si il apasam usor cu palmele pentru a evita umflarea acestuia in exces la copt.
Punem dreptunghiurile de aluat in tava si introducem tava in cuptorul incins. Coacem foeitajul timp de 10-15 minute pana cand se rumneneste usor, fara insa a-l usca prea tare.
Crema. Mascarpone il mixam usor cu cafeaua si extractul de vanilie pana cand devine cremos.
Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Amidonul il amestecam cu ouale pana cand devine o compozitie omogena. Cand laptele e fierbinte il turnam peste oua in fir subtire. Punem apoi toata compozitia pe foc mediu. Amestecam constant in crema pana cand aceasta se ingroasa. O transferam intr-un bol mai mare si o lasam la racit. Amestecam in crema la intervale de 5 minute pentru a evita formarea crustei si pentru a grabi procesul de racire.
Cand crema ajunge la temperatura camerei incorporam usor si mascarpone, cate o lingura pe rand. Dam crema jumatate de ora la rece.
Topim la bain marie ciocolata impreuna cu smantana si cafeaua. Omogenizam. Ungem 8 din cele 12 foi de placinta cu un strat de crema.
Asamblare. Luam o foaia de placinta glazurata cu ciocolata. Deasupra punem crema de cafea cu ajutorul unui pos. Acoperim cu inca o foaie cu ciocolata si continuam cu crema. Deasupra punem o foaie de placinta simpla. Apasam usor, cat sa lipim straturile. Procedam in acest fel si cu celelalte foi de placinta.
Pudram millefeuille cu zahar vanilat si cacao neagra. Rezulta un deliciu si cu suguranta il veti savura cu pofta!
IRINA vLAD says
Esti mirifica! Te admir, nu doar pentru ce poate sa iasa din mainile tale, dar si pentru ca esti un suflet mare, care impartaseste cu noi toate secretele. Felicitari si daca as avea posibilitati ti-as da un premiu cat sufletul tau de mare. Pana atunci, multumiri si respect
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Irina, ai scris minunat despre mine si poate e mai mult decat merit. Ma bucur sa aud ca retelele mele sunt de folos. Te astept cu drag, oricand, in casuta mea cu retete. Te pup!