Torturile sunt mereu asociate cu un eveniment, o sarbatoare. Ele reprezinta desertul suprem si cel mai apreciat. Desi sunt multe alte deserturi bune, poate si mai bune, tortul are o anumita tinuta. Probabil acesta este si unul din motivele pentru care imi place sa fac torturi. Cu ciocolata in special, in si alte combinatii si-au facut prezenta la mine in bucatarie.
Acest tort cu zmeura si mousse de caramel este practic imbracat in ciocolata. Invaluit intr-un mod cat se poate de placut. Si, zic eu, ca ii sta foarte bine asa. Iar la gust nici nu are rost sa va mai spun cat este de bun. Poate il incercati si voi si va veti convinge.
Blat
1 ou mare
120 ml iaurt
50 ml lapte
220 gr faina
60 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
3/4 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
80 gr unt
150 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
Crema de zmeura
100 gr dulceata de zmeura
250 gr mascarpone
1 lingurita extract de vanilie
Mousse caramel
150 gr zahar
3 linguri apa
2 oua
50 gr unt
3 foi gelatina
550 ml smantana pentru frisca
Decor
glazura oglinda ( reteta aici )
100 gr ciocolata neagra
100 gr ciocolata cu lapte
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16+
Adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece.
Smantana pentru frisca ( cea ramasa ) o mixam bine cu o lingura zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita.
Asamblare. Taiem blatul de tort in doua bucati. Punem o parte inapoi in tava in care l-am copt. Deasupra punem crema mascarpone apoi urmatoarea bucata de blat.
Mousse-ul de caramel vine peste blat. Nivelam frumos si dam la rece pentru 4-5 ore pentru a se intari cremele.
Pentru fasiile de ciocolata procedam asa: topim ambele ciocolate la bain-marie. Intindem ciocolata, fiecare separat, pe o bucata patrata de hartie de copt. Dupa ce ciocolata s-a intarit putin putem sa trasam dreptunghiuri de diferite dimensiuni. Dam ciocolata la rece pana se intareste complet.
Acoperim tortul cu glazura oglinda, preparata dupa reteta de aici apoi il decoram cu fasii de ciocolata. Enjoy!
olivia says
Este un tort care -mi place,dar as vrea sa-l incerc intr-o forma cu diametrul 26cm.
Georgiana says
Bună,în sfârșit am reușit sa fac un desert de-al tău, pozele tale sunt super dar gustul este incredibil de bun,crema caramel este divina.Mulțumesc :*
Paula Gafitescu says
Georgiana, ma bucur din suflet ca ti-a placut tortul. Te astrpt oricand cu drag la mine, si cu impresii atunci cand se poate. Te pup!
Alesia says
Buna!!Nu am inteles exact la mousul de caramel partea cu galbenusurile/se aduga pur si simplu peste caramel???nu se vor taia??sau se am cu cu tel?
Multumesc!!